NACIONALNI SPOMENIK BIH

Delegacija Vlade Federacije BiH na otvaranju obnovljene džamije Arnaudija

oš od 1950. godine ovaj objekt je stavljen pod zaštitu države, a 2003. godine je proglašen nacionalnim spomenikom

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Fena

FENA

7.5.2024

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u kojoj su federalni ministri okoliša i turizma Nasiha Pozder, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Kemal Hrnjić, te raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, prisustvuje danas u Banja Luci otvaranju obnovljene džamije Arnaudija.

- Obnova vjerskih objekata važna je za povratnike, a Arnaudija je i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine što daje dodatnu vrijednost i važnost njene rekonstrukcije. Još od 1950. godine ovaj objekt je stavljen pod zaštitu države, a 2003. godine je proglašen nacionalnim spomenikom. Vjerodostojna rekonstrukcija i stručan nadzor obnove govore koliko je važno sistemski štititi naslijeđe u Bosni i Hercegovini.

Danas u Banja Luci svjedočimo važnom povratku jednog dijela njenog vjerskog, historijskog i spomeničkog identiteta koji se 90-tih godina barbarski pokušao zatrti. Arnaudija, Ferhadija koja se nalazi u blizini i drugi vjerski objekti s izvanrednom umjetničkom, arhitektonskom i historijskom vrijednošću daju Banja Luci sjajne sadržaje i raduje nas što je Federalna vlada mogla učestvovati u njenoj obnovi - poručili su federalni ministri, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.