OKUPLJANJA

Blagaj danas kao cijela BiH u malom

Brojne putničke agencije kreirale posebnu ponudu

Danas u Blagaju. M. Smajkić

Meliha Smajkic

11.5.2024

Brojni vjernici koji su danas pohodili Blagaj kod Mostara satima su putovali kako bi prisustvovali tradicionalnom mevludu i zikru u nesvakidašnjem ambijentu čuvene tekije uz vrelo rijeke Bune.

Šejla i Nedžada iz Kaćuna kod Busovače su odlučile prvi put organizovano doći autobusom.

- Dolazile smo ranije, posjećivale smo tekiju. To je stvarno mjesto gdje možete pronaći istinski smiraj duše, ali, evo, prvi put smo grupno došle kako bi prisustvovali ovoj prelijepoj manifestaciji. Neopisiv je osjećaj biti ovdje, među ovolikim brojem ljudi. Imam osjećaj kao da je Blagaj danas cijela BiH u malom - rekla nam je Šejla.

U Blagaju će, kako su nam ispričale, biti do poslijepodnevnih sati, nakon čega će posjetiti Mostar i Stari most.

-U Blagaju je prelijepo i posebno se osjećam. Raduje me i da ćemo posjetiti Mostar - dodala je Nedžada.

Mevlud u Blagajskoj tekiji osim što je vjerska manifestacija godinama već ima i turističku dimenziju. Brojne putničke agencije iz cijele BiH kreiraju posebnu ponudu za ovu manifestaciju, poznatu kao i Derviški mevlud.

Također, okupljanje u Blagaju ima i karakter cjelodnevnog narodnog veselja, odnosno, teferiča. Saobraćaj od ulaza u Blagaj do same tekije je zabranjen osim vozilima s posebnom dozvolom, a duž cijele blagajske čaršije su štandovi na kojima se prodaje od voća i povrća do igračaka, kućnih potrepština, tekstila, pečenog mesa, roštilja...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.