KULTURA I SPORT

Vlaisavljević: BiH je država puna umjetnosti

Cijela godina posvećena je nematerijalnoj baštini

Sanja Vlaisavljević. Fena

FENA

15.5.2024

Federalno ministarstvo kulture i sporta i ove godine se pridružuje građanima Evrope u namjeri da konkretnim događajima obilježi tradicionalnu manifestaciju „Dani evropskog naslijeđa 2024“.

- Ovogodišnja tema „Putevi, veze i mreže“ daje mogućnost da ponovo putujemo rutama i stazama povijesti kako bismo otkrili šta od njih danas možemo naučiti. Mogu reći da sam sretna što nastavljamo s našom manifestacijom. Posebno hvala predstavnicima medija koji su očito prepoznali značaj onog što radimo. Imamo sve od zapadne do istočne kulture, a sve to lijepo napravljeno kroz sevdalinku, linđu, trusu, gangu, poeziju i tako dalje. BiH je zaista država puna umjetnosti, samo umjetnike treba pokrenuti - poručila je federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević.

Načelnica Službe za naučno-istraživački rad Zavoda za zaštitu spomenika Azra Lojo-Hajro osvrnula se na važan jubilej koji se obilježava ove godine.

- Cijela godina posvećena je nematerijalnoj baštini. Proslava traje cijelu godinu, a Federalo ministarstvo kulture i sporta slavi i obilježava od septembra mjeseca kada smo, u potpuno drugačijem konceptu, počeli realizirati Dane evropskog naslijeđa, čime se zaista možemo hvaliti – istakla je Lojo-Hajro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.