PSOTAVKA

U Historijskom muzeju BiH bogat program posvećen Međunarodnom danu muzeja

Posjetioci će imati priliku posjetiti izložbe koje su postavljene u prostoru Muzeja kao što su „Put života“

Historijski muzej. Fena

FENA

16.5.2024

Historijski muzej Bosne i Hercegovine obilježit će 18. maj Međunarodni dan/Evropsku noć muzeja bogatim programom koji će biti posvećen temi "Muzeji za obrazovanje i istraživanje".

Muzejski eksponati

U okviru programa koji su pripremili u Historijskom muzeju bit će upriličen restauratorski atelje u okviru kojeg će uz restauraciju vanjskih muzejskih eksponata studenti i profesori Odsjeka za restauraciju i konzervaciju Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu posjetioce upoznati sa procesom.

Posjetioci će imati priliku posjetiti izložbe koje su postavljene u prostoru Muzeja kao što su „Put života“ koja istražuje glavnu komunikacijsku trasu opkoljenog Sarajeva, izložbu „Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace“ kojom se muzeološki iščitava lik i djelo Jovana Divjaka - filantropa, oficira, pisca, predavača, te izložba „Opkoljeno Sarajevo“ o životu građana tokom opsade Sarajeva 1992. – 1995.

Depo muzeja

Posjetioci Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine na Međunarodni dan/Evropsku noć muzeja imaće priliku posjetiti i Depo ove institucije u kojem se čuva muzejska građa.

Također će biti upriličen i Dan muzeja uz J.S. Bacha / Maraton vol 1 u izvedbi Strings attached Sinfonietta, kao i upoznavanje sa muzejskom bibliotekom i druge aktivnosti, saopćili su iz Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.