"AVAZ" NA LICU MJESTA

Mic po mic: Na gradilištu olimpijskog bazena u Mostaru i dalje traju iskopni radovi

Vjerujem da su sve prepreke prošlost i izvođač radova nema nijedan razlog da sada s cijelom brigadom radnika ne prione na posao, kaže Prašo

Danas na gradilištu: Radnici odmaraju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Meliha Smajkic

18.5.2024

Radovi na iskopu olimpijskog bazena u Mostaru i dalje traju. Iako je vidljivo da je na gradilištu, u odnosu na tri mjeseca ranije kada smo obilazili ovaj lokalitet u Južnom logoru, ostvaren pomak budući da je iskopnim radovima obuhvaćena znatno veća površina, dok je na jednom dijelu otpočelo betoniranje temelja, ipak, dojam je da se cijeli proces odvija vrlo sporo. Tako na gradilištu danas, pretpostavljamo, zbog neradnog dana, nije bilo radnika širokobriješkog „Heringa“.

Dinamikom izvođenja radova nije zadovoljan ni Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru, u čijoj je nadležnosti i projekt bazena. Ipak, kako nam je rekao, ne može reći da je sva odgovornost za to na izvođaču radova.

Podsjetio je na brojne probleme i prepreke u samom startu, gdje im je, naveo je, značajan dio vremena oduzela demolicija objekata koji su se nalazili u zoni gradilišta, počevši od trafo stanice do zgrade koje je koristilo Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim i kombinovanim poteškoćama „Sunce“.

- Trebali smo te objekte, takoreći, preseliti, iznaći druge i stvoriti im uslove za rad, poput „Sunca“ i trenutno Srednje mašinsko-saobraćajne škole. Njihov objekt koji učenici koriste za praktičnu nastavu još nije uklonjen i, upravo, zbog toga nije završena kompletna linija samog dna bazena, gdje su preostala još tri temeljna stuba. Znam da to izgleda zbunjujuće, ali, nažalost, morali smo se, eto, baviti preseljenjima objekata i svim tim procedurama, što nam je, zaista, bio otežavajući faktor - ispričao nam je Prašo.

Uprkos tome, naglasio je, u jednom dijelu se počelo s betoniranjem temeljnih stubova, odnosno, same konstrukcije bazena.

Pogled iz zraka od prije mjesec. Nermin Leto

- Na terenu je sada 100 tona armature i vjerujem da su sve poteškoće i prepreke sada prošlost, a ni novac nije problem. Dakle, ne vidim nijedan razlog da sada izvođač radova ne navali da tako kažem punim kapacitetom i da sa cijelom brigadom radnika ne prione na posao - zaključio je Prašo.

Vrijednost prve faze radova iznosi 11 miliona KM, a odnosi se na izgradnju konstrukcije, krova i fasade olimpijskog bazena. Sredstva u iznosu od devet miliona KM osigurana su iz federalnog budžeta , a ostatak iz gradske kase.

Radovi su počeli u novembru prošle godine, a rok za završetak prve faze je 18 mjeseci.

Priča o izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru, podsjetimo,pretvorila se u svojevrsnu trakavicu, nakon što je u avgustu 2022.godine tadašnji premijer Fadil Novalić , ozvaničio početak radova, kako se to pokazalo, u predizborne svrhe. Nedugo potom ispostavilo se da nije urađen ni regulacioni plan za to područje, ali ni da projekt koji je predstavljen javnosti nije „pravi“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.