MOSTAR

Konačno: Potpisan ugovor za početak radova na izgradnji olimpijskog bazena

Ovaj čin je došao prigodno s obzirom na to da je naša Lana postala svjetska prvakinja, rekao Kordić

Potpisan ugovor. M. Smajkić / Avaz

Meliha Smajkic

6.9.2023

U Gradskoj vijećnici u Mostaru danas je, napokon, potpisivanjem ugovora ozvaničen početak radova na izgradnji olimpijskog bazena u najvećem gradu na Neretvi.

Ugovor o nabavci radova: Izgradnja konstrukcije, krova i fasade olimpijskog bazena u Mostaru, vrijedan 11 miliona KM, potpisali su gradonačelnik Mario Kordić, direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru, Edin Prašo i Ladislav Bevanda, direktor kompanije „Hering“, koja će izvoditi radove.

Odlična uvertira

Nakon potpisivanja ugovora istaknuto je kako jučerašnja zlatna medalja koju je Lana Pudar osvojila u disciplini 200 metara delfin na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Izraelu nije mogla biti bolja uvertira za ovaj dugo očekivani čin.

- Konačno je došao taj čin potpisivanja ugovora za početak izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru i došao je, zapravo, prigodno s obzirom na to da je naša Lana postala juniorska svjetska prvakinja. Mislim da je ovo, usudit ću se reći i Božije davanje i ne vidim boljeg načina da, evo, čestitamo Lani na ovom uspjehu. Jer, svi znamo da je priča sa olimpijskim bazenom krenula s Laninim uspjesima i njenom vidljivošću u ovom sportu. Ona je svima nama de facto poslužila kao inspiracija, počevši od federalne razine, pa do kantonalne i ove naše da ovu temu shvatimo i da , nakon svih neophodnih procedura, konačno potpišemo ugovor - izjavio je Kordić.

Kako bi trebao izgledati bazen. Grad Mostar

Komplikovane procedure

Prema Prašinim riječima, koji je zadužen za tehničko praćenje ovog infrastrukturnog projekta bilo je neophodno provesti mnogo procedura, od pripreme planske dokumentacije, izrade regulacionog plana, izrade idejnog projekta, izmještanje dva objekta koja su označena kao priroritetna na samoj lokaciji od njih ukupno 11 do provedbe otvorenog postupka za javnu nabavku radova kako bi se pristupilo ovom činu.

Kazao je da je rok za izvođenje radova 18 mjeseci, a sredstva za projekt je u većem dijelom osiguran iz budžeta Vlade FBiH.

Podsjetimo, bivši federalni premijer, Fadil Novalić je lani , uz bager, na lokalitetu budućeg bazena u Južnom logoru, najavio početak radova.

Lokacija gdje će biti izgrađen bazen. Gran Mostar

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.