ČUDNA JADA

Mostar Kantonu oprostio dug od 5,4 miliona KM

Mogli smo za taj novac napraviti olimpijski bazen, rekla Baralija

Gradsko vijeće Mostara: Izglasali odluku. Avaz

Piše: M.Sm.

23.12.2021

Velika prašina se podigla na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara kada su vijećnici izglasali oprost duga Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona u iznosu od, čak, 5,4 miliona KM.

Riječ je o kamatama za dug, po sudskim presudama, u iznosu od 7,7 miliona KM koliko Kanton duguje Gradu Mostaru za najam zgrade „Đačkog doma“, koja je sjedište Kantonalne vlade u Mostaru.

Tako je Vlada HNK na svojoj sjednici održanoj početkom decembra donijela odluku o usvajanju Sporazuma o načinu izvršenja obaveza prema Gradu Mostaru.

Navedeno je da ukupan dug Kantona prema Gradu Mostaru iznosi 7.778.080,47 KM,  dok je  ukupan iznos zakonskih zateznih kamata 5.431.219 KM, koji, pak, nije unesen u Sporazum, a koji bi se u tom obliku dostavio Gradskom vijeću kako bi donijeli  odluku o oslobađanju od plaćanja navedenog iznosa.

Prema Sporazumu, Kanton će Gradu do kraja ove godine isplatiti milion maraka, do kraja sljedeće godine milion, a po dva miliona 2023. i 2024. Posljednju ratu od 1,7 miliona KM Kanton bi trebala platiti do kraja 2025.godine.

Budući da vladajuće stranke u HNK, HDZ BiH i SDA imaju većinu i u Gradskom vijeću, vjerovatno je otpis duga od pet miliona KM bio stvar političkog dogovora.



Baralija: Nikome ne treba opraštati. Avaz

Vijećnici opozicionih stranaka su kritizirali ovaj nedomaćinski potez , pa  je Irma Baralija iz Naše stranke ocijenila da je Sporazum vrlo loš.


-Mišljenja sam da se ne trebaju opraštati nikakvi dugovi. Konkretno, za taj dug se može napraviti olimpijski bazen koji je ovom gradu itekako potreban-naglasila je Baralija.


Slaven Bevanda, vijećnik HRS-a je bio mišljenja da bi bilo dobro, kada već Grad oprašta dugove, da i svojim građanima oprosti nagomilane kamate.


Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je da će se pokušati iznaći rješenje za dugove građana koji nisu naplativi.Rekao je da u Mostaru nedostaje dobrih odnosa i „da bi se svi trebali ponašati kao Mostar kada su u pitanju ovakve stvari“.


U vezi izgradnje olimpijskog bazena, Kordić je naveo da „izgradnja nije jednostavna, ali da će se iznaći neka mogućnost“.


-Što se tiče olimpijskog bazena u Mostaru, dosta sam ovih dana govorio o tome. U proračun smo stavili i novac za projektnu dokumentaciju i bavimo se tom temom. Nažalost, nije izgradnja najjednostavnija stvar na svijetu pogotovo uz sve probleme koje imamo u Mostaru, kad su u pitanju finansije i javna preduzeća. Siguran sam da ćemo sljedeće godine iznaći mogućnost i početi s izgradnjom-rekao je Kordić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.