"ŽIVJELA NEPOKORIVA BIH"

Bećirović uoči sjednice Generalne skupštine UN: Čast je biti na strani istine, pogledajte je u oči

Istakao je da je mnogo urađeno kako bi što veći broj država glasao za rezoluciju, ali da im ostaje još posla

Kabinet Predsjedništva BiH

N. H.

19.5.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se uoči sjednice Generalne skupštine UN, na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici. 

Istakao je da je mnogo urađeno kako bi što veći broj država glasao za rezoluciju, ali da im ostaje još posla. 

- Čast je biti na strani istine. Ljudski je iskazati solidarnost sa žrtvama genocida i njihovim porodicama. Civilizacijski je ispravno u UN-u tražiti poštovanje pravosnažnih presuda UN-ovih sudova. Apsurdno je u UN-ovom sjedištu lobirati protiv pravosnažnih presuda UN-ovih sudova - poručio je Bećirović.

Prema njegovim riječima, civilizacijski je čuvati multietničku BiH, sve njene građane i narode.

- Civilizacijski je ispravno ne dozvoliti poistovjećivanje pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca sa cijelim narodima. Na strani Bosne i Hercegovine je međunarodno i nacionalno pravo. Na strani pojedinih političara koji negiraju genocid su samo obmane. Nažalost, neodgovorni političari će i u narednim danima nastaviti s manipulacijama. Mi ćemo nastaviti sa širenjem sudski utvrđenih činjenica - dodaje.

Ne može se sakriti 422.000 dokumenata, 122.000 sudskih transkripata i 30.000 videozapisa pohranjenih u UN-ovim sudovima, istakao je.

- Niko ne može izbrisati pravosnažne sudske presude. Zato pojedincima koji negiraju genocid predlažemo da pogledaju istini u oči. Živjela nepokoriva Bosna i Hercegovina - zaključio je predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.