U SRIJEDU SU U SARAJEVU

Ambasador Sabit Subašić za "Avaz": Evakuacija bh. državljana iz Sudana izgledala kao nemoguća misija, ali uspjeli smo

Radi se o dvije žene iz BiH, te njihovim supružnicima i djeci

Sabit Subašić. Facebook

Alen Bajramovic

20.5.2024

Nakon višemjesečnih apela da im se omogući izlazak iz pakla građanskog rata u Sudanu, Ambasada BiH u Egiptu uspjela je, uz ključnu pomoć Međunarodne organizacije za migracije (IOM), osigurati sve potrebne preduvjete za evakuaciju dvije porodice sa ukupno 15 članova. 

Radi se o dvije žene iz BiH, te njihovim supružnicima i djeci, koji će letom iz Port Sudana sutra stići u Kairo, odakle će nastaviti put prema Istanbulu, a njihov dolazak u Sarajevo očekuje se u srijedu između 7:25 i 8:15 sati ujutro.

Sudan u ozbiljnoj krizi

- Ja sam u početku imao nevjericu da li to uopšte možemo napraviti. Iako nerezidentno pokriva tu zemlju, Ambasada BiH je daleko od Sudana, ne postoji ta komunikacija, a veoma je rizično jer Sudan je u jednoj vrlo ozbiljnoj krizi, ratnom sukobu i situaciji velikih tenzija. 

Proces je morao trajati duži period, izgledao kao nemoguća misija, ali uspjeli smo. Ranije smo evakuirali jednu familiju, zatim jednog člana druge familije, a sada imamo još dvije porodice – kazao je za "Avaz“ ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić.

Situacija u Sudanu u drugom je planu zbog niza žarišta u svijetu, ali i u toj zemlji civili su izloženi ogromnim patnjama i najtežim ratnim zločinima. 

U izbjeglištvo otjerano 11 miliona ljudi

Rat između Sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku u proteklih godinu dana već je odnio više od 25.000 života, a u izbjeglištvo otjerao oko 11 miliona ljudi. I bh. državljani i njihove porodice ostale su bez kompletne imovine, doživljavajući maltretiranja, glad i strah.

- Situacija je teška, konfuzna, jer ne postoji, po mom ubjeđenju, dovoljno jaka inicijativa da se krene prema miru. Dopunski problem je što važni akteri u regionalnim okvirima imaju suprotne interese u Sudanu, a pogotovo što je svijet trenutno zaokupljen drugim žarištima poput Gaze ili Ukrajine – ističe Subašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.