STATISTIČKI PODACI

Posjete turista u RS na prošlogodišnjem nivou, pozitivniji efekti se tek očekuju

Posljednji zvanični statistički podaci se odnose na prvi kvartal ove godine

Marko Radić. Fena

FENA

22.5.2024

Broj turista i broj noćenja u Republici Srpskoj je otprilike isti kao i prošle godine, a u Turističkoj organizaciji RS kažu da mogu biti zadovoljni proljetnim dijelom sezone.

Posljednji zvanični statistički podaci se odnose na prvi kvartal ove godine. Tako je zabilježen dolazak 91.522 turista koji su ostvarili 250.280 noćenja.

Podaci

– Ako ove podatke uporedimo s prošlom godinom, možemo vidjeti da je razlika u nijansama i s brojem dolazaka i s brojem noćenja - kaže za Fenu rukovodilac sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji RS Marko Radić.

Iako tehnički dobri uslovi, pogotovo na Jahorini, manjak snježnih padavina je, kaže Radić, uzrokovao slabiju zimsku sezonu od očekivane, pa je i posjeta bila slabija od očekivane. Tako je na planinskim destinacijama zabilježeno 16 posto dolazaka turista, a najveći broj dolazaka bio je kategorisan u "ostala turistička mjesta“ – 58 posto i banjska 15 posto gdje se u prosjeku turisti najduže i zadržavaju.

- Čekajući početak ljetne sezone, dok čekamo potvrdu i kroz zvaničnu statistiku, možemo biti zadovoljni proljetnim dijelom sezone, odnosno međusezone, pogotovo kada su majska kretanja u pitanju – dodaje Radić.

Što se tiče manifestacija i događaja u skorijem periodu koje bi mogle da privuku veći broj turista, Radić najavljuje Svjetsko prvenstvo u raftingu koje će biti održano krajem mjeseca, odnosno od 27. maja do 2. juna na rijeci Vrbas.

Otvaranje ljetne turističke sezone

- Zatim, otvaranje ljetne turističke sezone u Trebinju uz novi događaj a to je sajam vina 'Wine Fine' (24.-25. maj) koji će okupiti oko 40 vinarija, a tu je i Banjalučki Кarneval (24.-26. maj) koji okuplja više od 20 karnevalskih grupa iz regiona – podsjeća Radić.

Što se tiče aktivnosti u prethodnom periodu godine, Turistička organizacija RS predstavila je turističku ponudu na značajnim evropskim sajmovima turizma, poput sajma u Berlinu, Budimpešti i Beču, zatim regionalnim u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, te domaćim u Lukavcu, Sarajevu, Bijeljini i Banjoj Luci.

Radić posebno navodi podatak kako Turistička organizacija RS, Udruženje poslodavaca, turizma i ugostiteljstva "HoReCa“ i resorno ministarstvo promovišu zanimanja od interesa za turizam sa željom da animiraju buduće srednjoškolce.

– Da ih ohrabrimo da upišu Poljoprivrednu školu sa akcentom na agroturističkog tehničara, dajući svu podršku budućim đacima u toku njihovog školovanja – zaključuje Radić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.