23. MAJA

Delegacija PSBiH učestvovat će u Beču na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice

Safet Softić i zamjenica predsjedavajućeg Komisije Marina Pendeš učestvovaće na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice

Delegacija PSBiH. Fena

FENA

22.5.2024

Predsjedavajući Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, transport i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i zamjenica predsjedavajućeg Komisije Marina Pendeš učestvovaće na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice, koji će 23. maja biti održan u Beču.

Nakon što je Bosna i Hercegovina ove godine preuzela predsjedavanje Energetskom zajednicom, Pendeš će imati i ulogu kopredsjedavajuće ovim sastankom, zajedno s direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkowskim.

Učesnici Parlamentarnog plenuma diskutovaće, u odvojenim sesijama, o unapređenju zelene tranzicije - osnaživanju nacionalnih okvira za efikasnu implementaciju nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP), kao i o ubrzanju procesa integracije u Evropsku uniju (EU) u svjetlu značaja usklađenosti s Ugovorom o energetskoj zajednici.

U okviru druge sesije biće riječi o značaju poštovanja obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici, kojim je ugovornim stranama ponuđeno postepeno uvođenje na evropska energetska tržišta nakon potpunog usklađivanja sa pravnim tekovinama EU.

Kako je najavljeno, tokom sesije biće naglašeno da nepoštivanje obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici može imati negativan uticaj na ocjenu EU o napretku. S druge strane, pravovremena, sveobuhvatna i ispravna transpozicija mogla bi otvoriti vrata za ubrzanu integraciju država potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.