NACIONALNI SPOMENIK BIH

Kamionom urušio kameni zid Inat-ćuprije u Stocu!

Za nepoznatim vozačem traga policija

Oštećenja na zaštićenom mostu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Meliha Smajkic

22.5.2024

Jedan od simbola grada na Bregavi, most „Inat-ćuprija“, koji se nalazi u zoni nacionalnog spomenika BiH, tokom noći je značajno oštećen, a ovaj događaj je izazvao revolt i ogorčenje Stočana.

Prema našim saznanjima, ovaj most, jedan od najprepoznatljivijih motiva Stoca, oštetio je vozač kamiona, čiji identitet još nije utvrđen.

Pregledan snimak videonadzora

Utvrđeno je to pregledom snimaka videonadzora sa džamije Alije Hadžisalihovića ili poznatije kao Ćuprijska džamija.

Kako nam je preneseno, vozač je , vjerovatno, pogriješio put te je vršio okretanje prilikom čega je udario u kameni zid mosta, koji se gotovo u cijelosti urušio, a nakon čega je vozač pobjegao s lica mjesta.

Policija traži počinitelje

S obzirom na to da se na tim snimcima ne vide registarske oznake, policija će izuzeti snimke videonadzora s drugih objekata kako bi pronašli počinitelja.

I iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona kratko su nam potvrdili informacije o tome da je nepoznati vozač izazvao oštećenja na mostu te da policija traga za njim.

Inače, Prirodno-graditeljska cjelina – Korito Bregave s mlinicama, stupama i mostovima, općina Stolac, proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2003.godine.

Prema toj odluci, nacionalni spomenik čine svi objekti mostova, mlinica, stupa i badnjeva smješteni na rijeci Bregavi u potezu od mahale Poplašić do Ošanića, uključujući i objekte u ove dvije mahale, vodopad Pjene, Provalije i Veliki Bent, obalni prostor rijeke Bregave, te obje obale do unutrašnjih granica saobraćajnica koje se protežu paralelno s rijekom, a na potezu od mahale Poplašić do Podgradske džamije.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.