SUSRET U NJUJORKU

Ambasador potvrdio tokom razgovora sa Bećirovićem i Komšićem: Za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici glasat će i Japan

Tokom razgovora izneseni su pravni, moralni, historijski i drugi argumenti za usvajanje rezolucije o obilježavanju sjećanja na počinjeni genocid

Sa održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

E. Ć.

22.5.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s ambasadorom Japana u UN-u Jamazakijem Kazujukijem (Yamazaki Kazuyuki) u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Uoči sutrašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, Bećirović je istakao da je važno da se međunarodna zajednica svrsta na stranu pravde i podrži usvajanje rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. On je ukazao na globalnu važnost prevencije genocida.

Također, tokom razgovora izneseni su pravni, moralni, historijski i drugi argumenti za usvajanje rezolucije o obilježavanju sjećanja na počinjeni genocid u i oko Srebrenice. 

- Istaknut je značaj izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih. Integracija ove teme u obrazovni sistem pružit će temelje za izgradnju pravednijeg društva i dugoročno će doprinijeti očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana - zaključio je Bećirović.

Tokom razgovora ambasador Jamazaki Kazujuki je poručio da će Japan glasati za rezoluciju. Bećirović i Komšić zahvalili su se ambasadoru na podršci Japana Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.