UOČI SJEDNICE

Lagumdžija za "Avaz": Glas za rezoluciju je glas pravednijeg, sigurnijeg i boljeg svijeta

Vidjet će se ko želi da uređuje svijet i okruženje samo za sebe, a ko je spreman dijeliti mir, pravdu i prosperitet s drugim civiliziranim državama

Zlatko Lagumdžija. Screenshot

Alen Bajramovic

23.5.2024

U Njujorku, u 16 sati po našem vremenu, danas bi trebala biti održana sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN), na čijem dnevnom redu će se naći rezolucija o genocidu u Srebrenici. O dokumentu koji je izazvao silne emocije u bh. javnosti, ali i regionu, izjasnit će se 193 predstavnika zemalja članica, a za njegovo usvajanje potrebna je natpolovična većina od 97 glasova.

- Kada je genocid u pitanju, postoji jedan univerzalni kriterij koji niko ne može zanemariti ako želi da živi u civiliziranom svijetu vladavine prava. Danas će se vidjeti ko želi da uređuje svijet i okruženje samo za sebe, a ko je spreman dijeliti mir, pravdu i prosperitet s drugim civiliziranim državama i narodima. Glas za rezoluciju je glas pravednijeg, sigurnijeg i boljeg svijeta. Glas protiv je ohrabrivanje ponavljanja mračnih strana historije. Vjerujem u bolji svijet - kazao je za „Dnevni avaz“ ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

Rezolucijom se, između ostalog, 11. juli proglašava međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici, osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja, kao i veličanje osuđenih za ratne zločine, pozivaju se države članice da očuvaju utvrđene činjenice i putem svojih sistema obrazovanja, te naglašava značaj dovršetka procesa pronalaska i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovog dostojanstvenog ukopa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.