UKRAJINA

U ruskom raketnom napadu na Harkov poginulo sedam osoba, 16 povrijeđeno

Ruske vlasti još nisu komentarisale napad.

Napad na Harkov. Anadolija

Anadolija

23.5.2024

Najmanje sedam osoba je poginulo, a 16 povrijeđeno u ruskom raketnom napadu na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, prenosi Anadolija.

- Posljedice ruskog masovnog raketnog napada na okrug Osnovianskij u Harkovu su prema ažuriranim informacijama - sedam mrtvih - rekao je guverner Harkova Oleh Sinjehubov na Telegramu.

Dodao je da je pogođena lokalna štamparija, dok su napadi zabilježeni i u gradu Ljubotinu, oko 25 kilometara od Harkova.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije navela je da su operacije potrage i spašavanja u gradu u toku.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao na platformi X da je Rusija odjednom lansirala 15 projektila na Harkov i Ljubotin.

Zelenski tvrdi da Moskva "iskorištava nedostatak dovoljne protivvazdušne odbrane Ukrajine".

- I to nije naša slabost, već svijeta, koji se tri godine nije usudio obračunati s teroristima na način na koji zaslužuju - kazao je Zelenski.

Dodao je da je zahvalan svima koji pomažu Ukrajini, ali da je potrebno "više odlučnosti, posebno svjetskih lidera".

Ruske vlasti još nisu komentarisale napad.

Vazdušni napadi u ukrajinskom severoistočnom regionu Harkova intenzivirali su otkako su ruske snage pokušale probiti odbranu Ukrajine 10. maja, otvarajući novi front u sukobu koji traje od februara 2022.

Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad više graničnih naselja od početka svoje ofanzive na Harkov, kao i na drugim frontovima, uključujući Donjeck.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.