FEDERALNI MINISTAR

Nerin Dizdar za "Avaz": Oni koji su glasali za Rezoluciju su na pravoj strani historije

Mislim da se svi građani BiH, pa i Srbije trebaju radovati potvrdi istine i podizanju svijesti

Dizdar: Sjednicu pratio u selu Pale kod Potočara. A. Bajramović / Avaz

Alen Bajramovic

23.5.2024

Federalni ministar izbjeglica Nerin Dizdar, potpredsjednik RS Ćamil Duraković i predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Alija Tabaković, sjednicu Generalne skupštine UN pratili su sa povratnicima u selu Pale iznad Potočara.

- Svi smo sretni što je Rezolucija usvojena i svi se nadamo i vjerujemo da će to dovesti do sistemskog tretiranja odnosa prema genocidu na globalnoj razini. Potpuno su nebitni omjeri. Ono što je bitno je da su oni koji su glasali za Rezoluciju na pravoj strani historije. 

Veliki broj onih drugih bio je vođen pojedinačnim, materijalnim interesima, partikularnim odnosima s pojedinim državama koje su zagovarale suprotstavljanje rezoluciji i to ostaje mrlja na njihovim nacionalnim politikama. Radi se o važnom trenutku. Mislim da se svi građani BiH, pa i Srbije trebaju radovati potvrdi istine i podizanju svijesti.

Svi trebaju shvatiti da ovakvi međunarodni akti upravo skidaju stigmu sa naroda i precizno identifikuju sisteme i one koji su učesnici genocidnih politika. Žalosno je što RS i Srbija ne odustaju od ratnih ideologija, relativiziranja, sporenja i to je nešto s čime se svi zajedno trebamo nositi u budućnosti - kazao je Dizdar za "Avaz". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.