OBRAZLOŽIO I ZAŠTO

Ambasador UAE spomenuo najmlađu žrtvu genocida u Srebrenici, pa ostao suzdržan pri glasanju

Rezolucija je usvojena većinom glasova, sa 84 glasova "za", suzdržano je bilo 68, a protiv je bilo 19 država

Muhamed Abušahab. Screenshot

E. Ć.

23.5.2024

Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena je danas na sjednici Generalne skupštine UN-a.

Usvojena je većinom glasova, sa 84 glasova "za", suzdržano je bilo 68, a protiv je bilo 19 država. Među zemljama koje su bile suzdržane su i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ponašanje predstavnika UAE-a Muhameda Abušahaba je bilo kontroverzno jer je, govoreći o genocidu u Srebrenici, spomenuo najmlađu žrtvu - tek rođenu Fatimu Muhić, ali je onda ostao suzdržan pri glasanju.

Obraćanje Abušahaba

- U Potočarima su 2012. godine identifikovani posmrtni ostaci djevojčice. Ubijena je u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. Njena majka, koja je preživjela, dala joj je ime da joj, kada bude sahranjena pored oca, dva strica i djeda, ne bude prazan spomenik. Fatima Muhić bila je najmlađa od više od 8.000 bošnjačkih muslimana koji su ubijeni tih mračnih dana. Bila je stara samo dva dana.

Ono što se dogodilo u Srebrenici je genocid. To je utvrđena činjenica koju priznaju najviši međunarodni sudovi. Među ratovima na Balkanu, genocid u Srebrenici je dobro dokumentovan i služi kao podsjetnik na užase koje nijedna zajednica ne bi trebala podnijeti.

UAE se i riječima i djelima dosljedno solidariše sa našom braćom i sestrama koji su se suočili sa nezamislivim užasima u Bosni i Hercegovini. Među prvima smo se poslali humanitarnu pomoć, naše trupe su služile na Balkanu i od tada podržavamo sve naše partnere na putu oporavka i pomirenja.

Osuda negiranja genocida

Naravno, snažno podržavamo sadržaj ovog nacrta rezolucije, žrtve i to kako i zašto su ubijene nikada ne smije biti zaboravljeno. Njihove porodice zaslužuju najveće poštovanje po ovom pitanju.

Kreiranje edukativnih inicijativa, osuda veličanja ratnih zločina i njihovih počinitelja, identifikacija i dostojanstvena sahrana preostalih žrtava genocida i procesuiranje onih počinitelja koji tek treba da se suoče sa pravdom napori su vrijedni naše pune podrške.

Oštro osuđujemo sve pokušaje da se negira ili umanji genocid u Srebrenici. Imajući to na umu, naglašavamo ozbiljne sumnje u vrijeme i proces izrade ovog nacrta rezolucije. Duboko smo zabrinuti što su razgovori oko ovog nacrta rezolucije, nažalost, pokazali značajnu politizaciju.

Nažalost, mir na Balkanu je krhak. Napori da se riješe dugotrajni sporovi su zaustavljeni, a u nekim slučajevima značajni dobici su poništeni. Akteri u regionu nisu ispunili svoje obaveze, a kao rezultat toga, međuetničke tenzije su u porastu.

Ključno je da svi ostanemo fokusirani na promicanje jedinstva i pomirenja koje je regionu tako očajnički potrebno. Sjećanje na Srebrenicu ne smije se iskorištavati za političku korist niti postati uzrok produbljivanja podjela.

Diplomatiji je trebalo dati više vremena. Težina upletenih zločina zahtijeva da ne dozvolimo da hitnost politike zasjeni važnost jedinstva u našoj potrazi za pravdom i sjećanjem. To je razlog zašto UAE namjeravaju da se uzdrže od prijedloga rezolucije. Naš glas treba shvatiti samo u kontekstu destabilizirajućeg uticaja koji bi usvajanje ovog teksta moglo imati na Balkanu. Naše uzdržanje ima za cilj da podvuče potrebu za smanjenjem regionalnih tenzija i podstakne deeskalaciju. Dugogodišnje historijske rane ne mogu se izliječiti bez istinskih napora ka pomirenju.

Apel na političke lidere

Vjerujemo da njegovanje trajnog mira i stabilnosti zahtijeva promišljen i inkluzivan dijalog, posebno kako bi se spriječilo ponavljanje zločina.

Također koristimo ovu priliku da snažno apelujemo na političke lidere i lidere zajednice u svim regijama da razmotre rizike za mir i stabilnost i da izbjegnu huškanje. Moraju se ponovo posvetiti deeskalaciji nakon postupanja po današnjem nacrtu rezolucije. Ohrabrujemo sve strane da ispune svoju odgovornost da očuvaju i nadograđuju teško stečene dobitke na Balkanu.

Današnje glasanje i njegovo proces do toga moraju biti podsjetnik na promicanje tolerancije i mirne koegzistencije i sprječavanje ponovnog izbijanja mržnje i netrpeljivosti - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.