GENERALNA SKUPŠTINA UN-A

Usvojena Rezolucija o Srebrenici!

Za rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 je bilo suzdržanih

Usvojena rezolucija - Avaz
Predstavnici Srbije, Egipta, Kube i UAE - Avaz
Predstavnik Egipta - Avaz
Aleksandar Vučić - Avaz
Predstavnica Njemačke - Avaz
+7
Ekipa "Dnevnog avaza"

23.5.2024

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a izglasana je rezolucija o Srebrenici, kojom se 11. juli proglašava  međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici.

Za rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 je bilo suzdržanih.

Glasanje za rezoluciju. Screenshot

U samoj rezoluciji se navodi da je cilj da se okonča nekažnjivost za zločine genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih kršenja međunarodnog prava. Rezolucijom se želi postići održivi mir, pravda, istina i pomirenje.

Iako i po samoj Konvenciji o genocidu jasno da je odgovornost za genocid individualna, odnosno ona podrazumijeva naredbodavce i one koji provode, to je dodatno naglašeno ovom rezolucijom zahvaljući amandmanu Crne Gore, kako bi se spriječila retorika da se rezolucijom želi staviti etiketa jednom narodu.

Održavanje stabilnosti

- Krivična odgovornost prema međunarodnom pravu za zločin genocida individualizirana, nije kolektivna i da ne može pripisati nijednoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini - piše u amandmanu Crne Gore.

Rezolucija naglašava Sud BiH, Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove kao centralno mjesto u procesu nacionalnog pomirenja i izgradnje povjerenja za obnovu i održavanje mira u BiH.

Veoma važno je i to što rezolucija naglašava predanost održavanju stabilnosti i njegovanju jedinstva u različitostima u Bosni i Hercegovini.

U rezoluciji se navodi da se ona donosi u svjetlu tridesete godišnjice genocida, koja će se obilježiti sljedeće godine.

U nastavku donosimo svih sedam tačaka Rezolucije o Srebrenici.

1. Odlučuje se da se 11. juli proglasi međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici;

2. Bezrezervno se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici te poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice uključujući i kroz obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također s ciljem sjećanja, sprečavanja poricanja i iskrivljavanja i pojava genocida u budućnosti;

Veličanje ratnih zločina

3. Također bezrezervno osuđuje postupke koji veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida od strane međunarodnih sudova, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici;

4. Naglašava važnost dovršetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i dostojanstvenu sahranu, te poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida u Srebrenici koji se tek trebaju suočiti s pravdom;

5. Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanje zločina genocida, uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda;

6. Zahtijeva od generalnog sekretara da uspostavi informativni program pod nazivom "Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije", započinjući tako aktivnosti na pripremama za 30. godišnjicu genocida 2025. godine;

7. Poziva sve države članice Ujedinjenih nacija, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucija da obilježavaju međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. kao i odgovarajuće aktivnosti obrazovanja i podizanja javne svijesti.

U nastavku pročitajte naše praćenje iz minute u minutu, koje je trajalo cijeli dan.

14:15 Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je da želi očuvati stabilan život svih.

- Ali Srebrenica postaje poltička tema, ovavno je. Postoji sistem prevara vezano za međunarodna i druga tumačenja. Generalna skupština UN-a je poltičko tijelo. Termin Srebrenica želi da se promoviše na globalnom nivou na sasvim drugi način imajući u vidu akata koje država okreće. BiH je pokazala da nije država i da nema državne organe i da se radi o indivudulanim postupcima pojedinaca koji su doveli BiH u najveću političku krizu. Nećemo ovo zaboraviti - rekao je.

- Nastavili su da rade zajedno sa sponozirma rezolucije i tu smo gdje smo došli. Zabili su ekser u kovčeg BiH. RS će braniti svoje nacionalne i narodne intere i u tom pogledu vrlo janso smo govorili da sve treba da se vrati u nadležne organe BiH, što nije učinjeno.

Besmisleno je suditi i tužiti bilo kojem Bošnjaku za kršenje Ustava, jer to se neće nikada desiti. Sud je predviđen da sudi Srbima, a ne svima. RS nije zainterisovana za rad na opstajanju, kao strana koja je potpisala Dejtonski sporazum. Ono što ostaje jeste da se prema srpskim žrtvama odnosilo veoma neodgovorno i da nema zabilježenog slučaja da je neko visokopozioniran odgovarao za zločine nad Srbima. To su naše sumnje za Srebrenicu. Nije ovo moj dokument, već CIPS-ov, ljudi koji se nalaze na evidenciji, to je 87 osoba, a na nadgrobnim su spomenicima.

On je iz Srebrenice poručio da nije bio genocid.

14:00 U toku je konferencija za medije Vlade RS iz Srebrenice. Premijer RS Radovan Višković je kazao da se u Srebrenici desio težak zločin, ali ne i genocid. Dodao je da zločine trebaju odgovarati oni koji su krivi.

Nakon toga je kazao da pored Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari živi osoba koja je među popisom mrtvih osoba.

- Mirno razdruživanje nije secesija. Ako nas smatrate genocidnim narodom, što mi nismo, ne možemo da živimo skupa - rekao je.

13:42 U Njujorku se nalazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da Srbi nisu genocidan narod. Više pročitajte ovdje.

13:25 Osnivačica Fonda za Humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić govorila je za "Avaz" uoči usvajanja rezolucije. O tome čitajte ovdje.

13:05 Na današnjoj sjednici će se kao predlagač rezolucije obratiti Njemačka, a zemljama kosponzorima (njih 39), među kojima je i BiH, nije dozvoljeno obraćanje. Klasične rasprave neće biti, nego zemlje mogu obrazložiti svoje glasanje.  Za usvajanje rezolucije je potrebna prosta većina.

13:00 O kompletnom spisku osuđenih za genocid čitajte ovdje.

12:52 Počela sjednica Vlade RS u Srebrenici. Njoj prisustvuju i predsjednik RS Milorad Dodik i državni ministri iz ovog entiteta. Detalje pročitajte ovdje.

12:40 Milorad Dodik je stigao u Srebrenicu, gdje je održao sastanak s načelnikom Mladenom Grujičićem.

Sjednica Vlade RS. RTRS

12:37 Jake policijske snage se nalaze u Srebrenici, gdje će se danas održati i sjednica Vlade RS, a kojoj će prisustvovati i predsjednik RS Milorad Dodik te ministri iz RS u Vijeću ministara BiH. Više o tome čitajte ovdje.

12:33 - Predsjednica Udruženja žena Podrinja iz Bratunca Šuhra Sinanović rekla je za "Avaz" da željno iščekuje ovaj dan i nada se da će usvajanje rezolucije stvari promijeniti nabolje.

- Dobit ćemo djelić satisfakcije, posebno mi porodice koje se borimo za istinu i pravdu - rekao je.

12:22 Federalni ministar Nerin Dizdar se nalazi u Srebrenici, a prema informacijama "Avaza" tamo će dočekati premijera FBiH Nermina Nikšića i dopremijera Vojina Mijatovića.

12:01 Predsjednik RS Milorad Dodik položio je vijence na centralni spomen-krst na bratunačkom groblju, gdje je ponovo negirao genocid. Više o tome pročitajte ovdje.

12:00 MUP RS je pojačao sigurnosne aktivnosti i tri transportera su prošla za Srebrenicu, a i iz DKPT-a smo pojačali osiguranje Memorijalnog centra, rekli su nam.

11:30 Jake policijske snage nalaze se u Srebrenici, a iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja čuva Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, su nam potvrdili da nemaju nikakvu informaciju o mogućim incidentima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.