SRBIJANSKA AKTIVISTKINJA

Nataša Kandić za “Avaz”: Ono što se danas događa u Srbiji je, u civilizacijskom i moralnom smislu, sramota

Ono što je sada važno je da se podsjetimo da ovakva Srbija nije kao što je bila prije 10 godina

Nataša Kandić. Avaz

Alen Bajramovic

23.5.2024

Sjednica Generalne skupštine UN-a s velikom pažnjom pratit će se i u regionu. Uspostavljanje Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici važan je za sve na prostoru bivše Jugoslavije, kaže poznata srbijanska aktivistkinja, borkinja za ljudska prava i osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić.

- Vjerovali smo da se nakon holokausta genocid ne može dogoditi. Zato je važno ne samo sjećati se, već taj spomendan treba da bude prepreka da se tako nešto zaista nikada ne dogodi. Danas imamo toliko složenu situaciju u cijelom svijetu u vezi sa Gazom, Palestinom, poštovanjem međunarodnih normi, da je Srebrenica još jedan poziv da se sudske činjenice moraju poštovati, da niko nije iznad zakona i da najteži ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata mora biti zapamćen – dodaje Kandić.

Poteze vlasti Srbije ovih dana smatra neprimjerenim. Prije desetak godina Srbija je usvojila Deklaraciju o poštovanju žrtava Srebrenice, bilo je i suđenja, a o izvršenju genocida se govorilo u skladu sa činjenicama.

- Ono što je sada važno je da se podsjetimo da ovakva Srbija nije kao što je bila prije 10 godina, kada je hapsila one koji su bili optuženi za genocid. Ono što se danas događa u Srbiji je, u civilizacijskom i moralnom smislu, sramota. Bojim se da propaganda rezultira vrlo lošim stvarima. Beograd je danas u bilbordima, a na kulama i vratima Beograda, koja su uvijek svima poželjela dobrodošlicu, sada je ogroman natpis u kojem se poziva na pamćenje i da drugi optužuju da smo genocidan narod. Mislim da je ovdašnja vlast izludjela cijelu Srbiju i neće biti lak otklon od toga. Međutim, doći će i neko drugo vrijeme kada će Srbija imati vlast koja će Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida poštovati i pamtiti, ne samo u skladu sa činjenicama već i onako kako dolikuje, da to bude spomen žrtvama kojima je dosta doprinijela i sama Srbija, nesprečavanjem, nekažnjavanjem i podrškom koju je pružala snagama RS – ističe Kandić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.