GRAČANICA

Obilježen 25.maj - Dan odbrane Gračanice: Na Zečevom gaju poginulo 10 najhrabrijih boraca

Na grad palo hiljadu granata, krenuo i pješadijski napad sa Ozrena, ali Gračanica nije pala

S današnjeg obilježavanja. H. Čalić / Avaz

H. Čalić

25.5.2024

U prisustvu velikog broja građana, članova porodica šehida i poginulih boraca, RVI, demobilisanih boraca, Svečanom manifestacijom, obilježen je 25.maj- dan odbrane Gračanice. Nakon što je učenjem Fatihe i na drugi način odana dužna počast palim braniteljima BiH, na skupu se obratio gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

Suprotstavili se agresorskoj vatri

- Tog 25.maja 92. godine „nebo je gorjelo iznad Zečevog gaja, ali i iznad grada Gračanice“, grad koji je 25. maja pretripio najteže granatiranje. Svjesni šta nam se sprema, zbili smo redove i srcem i hrabrošću, suprostavili se agresorskoj vatri i čeliku. 

Desetorica hrabrih boraca pali su na Zečevom gaju, ali i 325 boraca, naših najboljih sinova u 3,5 godine odbrambeno-oslobodilačkog rata. Živote izgubilo i 149 nedužnih civila, među njima i 20 djece. Braneći BiH i Gračanicu, sačuvali smo obraz i poštenje, što naš narod najviše cijeni - kazao je Helić.

Prvi komandant jedinice „Škorpioni“ Amir Zejnilagić je na Času historije govorio o odbrani Gračanice.

Linije ostale čvrste

- Srpski agresor je 25.maja 92. godine sa svom ratnom mašinerijom bivše JNA po svaku cijenu nastojao pokoriti ovaj grad. Palo je 1.000 granata, pokušan, pa je odbijen pješački napad, linije su ostale čvrste, a Gračanica slobodarski grad. Nikada nećemo zaboraiti one koji dadoše svoje živote za domovinu, za slobodu - rekao je Zejnilagić.

Smajo ef.Mustafić je učio Dovu za šehide i organizatoru zahvaio što je na manifestaciju došlo dosta mladih ljudi, da uče šta nam se deševalo toga 25.maja 1992. godine i cijelo vrijeme agresije. 

Na manifestaciji je nastupio i Hor MIZ- a svoj doprinos u obilježavanju ovog važnog dana dali su i bicilisti MTB "Trebava".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.