U ORGANIZACIJI VSTV-A

Glavni tužilac Milanko Kajganić sudjelovao na konferenciji tužilaca u Tesliću

Tužioc je naveo i uočene poteškoće u radu tužilaštva i institucija i agencija za provođenje zakona

S panela u Tesliću. Tužilaštvo BiH

E. Ć.

29.5.2024

Na konferenciji glavnih tužilaca u BiH, koja se u organizaciji VSTV BiH održava u Tesliću, glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, sudjelovao je kao govornik na panelu koji se odnosi na analizu najznačajnijih rezultata rada u tužiteljstvima u BiH, sa posebnim fokusom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Glavni tužilac Kajganić, predstavio je rezultate Tužilaštva BiH u ovoj oblasti, kako u realiziranim akcijama po nalogu tužilaštva , tako i podignutim optužnicama u oblasti organiziranog kriminala i korupcije u proteklom periodu.

U okviru izlaganja, tužilac je naveo i uočene poteškoće u radu tužilaštva i institucija i agencija za provođenje zakona, koje se trebaju otklanjati radi efikasnije borbe protiv ove vrste kriminala.

U narednom periodu, u predmetima Tužilaštva BiH, očekuju se tužilačke odluke u značajnim predmetima u borbi proti korupcije i organiziranog kriminala, kojima će biti obuhvaćeni i visoki dužnosnici institucija u BiH, a također Tužilaštva BiH, u usporedbi sa zemljama regiona, do sada ima najveći broj podignutih optužnica i realiziranih akcija u predmetima sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija, jer su potvrđene optužnice protiv više od 70 osoba optuženih u ovim predmetima, a značajne tužiteljske odluke u ovom segmentu očekuju se i tijekom 2024. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.