PODACI IZ INSPEKCIJE

Morbile: U Kantonu Sarajevo za dva mjeseca kažnjeno 29 roditelja zbog nevakcinacije djece

Brojke koje su u porastu pokazuju da se epidemija ove zarazne bolesti ne smiruje

Imunizacija je ključna u sprečavanju obolijevanja. Franciscan health

29.5.2024

U Federaciji BiH od januara do danas zabilježeno je 4.170 osoba zaraženih morbilima. Ovo su podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Također, od januara do 27. maja ove godine zaprimljeno je 3.139 prijava obolijevanja od zarazne bolesti morbila u Kantonu Sarajevo, objavio je Zavod za javno zdravstvo KS.

Ove brojke koje su u porastu pokazuju da se epidemija ove zarazne bolesti ne smiruje.

Broj potvrda

Jedini način da se spriječi širenje morbila jeste imunizacija, tvrde stručnjaci, međutim, mnogi roditelji odbijaju vakcinaciju. Iz tog razloga donesen je zakon prema kojem se novčano kažnjavaju roditelji koji odbijaju imunizaciju djece. Mnogi roditelji već su novčano kažnjeni, rečeno je za "Avaz" iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP).

- Priliv zaprimljenih potvrda JU Dom zdravlja KS o nekompletnom vakcinalnom statusu djeteta je u kontinuitetu, ali s razlikom u broju potvrda, zavisno od toga da li su u toku sistematski pregledi ili upis djece u školu/vrtić.

U martu i aprilu 2024. Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu je na osnovu potvrda o nepotpunom vakcinalnom statusu pokrenuo 99 inspekcijskih postupaka, koji su rezultirali izdavanjem 29 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 2.900 KM - kazala je za "Avaz" Vildana Brdarić-Vranj, stručna savjetnica za informiranje KUIP-a.

Sanitarni inspektori Inspektorata sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu KUIP-a zaprimaju potvrde od JU Dom zdravlja KS, koje su ovjerene potpisom i faksimilom pedijatra, a u kojima su navedeni podaci djeteta koje nije vakcinisano, te podaci roditelja/staratelja koji odbija obaveznu imunizaciju, iako je dijete zdravo.

Dva mjeseca

- Po zaprimanju potvrde, putem pošte se dostavlja poziv roditelju/staratelju za pristup u prostorije KUIP-a, s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja. 

U toku inspekcijskog postupka inspektor upoznaje roditelja/staratelja sa zaprimljenom potvrdom, kao zakonskom obavezom imunizacije, a sve u cilju povećanja kolektivnog imuniteta u KS, u skladu s članom 40. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti - navodi Brdarić-Vranj.

U slučaju odbijanja provedbe zakonske odredbe obavezne imunizacije roditelju odnosno staratelju izriče se novčana kazna zbog propuštanja dužne brige za maloljetnu osobu u iznosu od 100 do 2.000 KM. 

U slučaju da roditelj/staratelj prihvata obavezu izvršenja imunizacije, daje se rok od dva mjeseca za obavljanje imunizacije, uz dostavljanje potvrde o izvršenoj vakcinaciji, što inspektori kontroliraju po službenoj dužnosti.

Zaštita stanovništva

Inspekcijski nadzor na okolnosti propuštanja obavezne imunizacije djeteta, za koju je odgovoran roditelj/staratelj, vrši se na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pravilnika o načinu provedbe obavezne imunizacije, imunoprofilakse i hemoprofilakse protiv zaraznih bolesti i Naredbe o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u 2023. godini, koju svake godine donosi federalni ministar zdravstva, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

- Roditelji kao najčešći razlog odbijanja vakcinacije djece navode sumnju na kvalitet vakcina te bojazan od eventualnih posljedica - kaže Brdarić-Vranj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.