RASTE BROJ OBOLJELIH

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo za "Avaz": U BPK četvero oboljelih od morbila

Nakon što je epidemija ranije proglašena u Tuzli, Zavod za javno zdravstvo BPK i Dom zdravlja "Isak Samokovlija" intenzivirali su apele građanima

Bičo: Nemamo osnov za proglašenje epidemije. Facebook

Alen Bajramovic

30.5.2024

Na području BPK Goražde do sada su potvrđena četiri slučaja morbila, potvrđeno je za "Avaz" u Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo. Prema riječima direktorice dr Medine Bičo među oboljelima je dvoje djece i dvije odrasle osobe. Ovi podaci danas će biti dostavljeni Zavodu za javno zdravstvo FBIH.

- Od četiri slučaja nijedan nije epidemiološki povezan, uglavnom su vezani za Sarajevo. Troje je nevakcinisanih, a jedno sa nepotpunom vakcinacijom. Za sada nemamo osnov za proglašavanje epidemije na nivou kantona - kaže za "Avaz" dr. Bičo.

Oboljele osobe upućuju se u izolaciju koja traje 14 dana, dok se kod njihovih kontakata prate simptomi i reagira u slučaju njihove pojave. Bičo pojašnjava da su prvi simptomi slični prehladi, temperatura, šmrcanje, bol u grlu, kašalj, a petog ili šestog dana javlja se osip karakterističan za morbile.

- Osip se najprije javlja po glavi i licu, pa tek onda po trupu i ekstremitetima. Temperatura i dalje traje. Komplikacije se mogu javiti kod djece do godinu dana i starijih osoba - ističe Bičo.

Nakon što je epidemija ranije proglašena u Tuzli, Zavod za javno zdravstvo BPK i Dom zdravlja "Isak Samokovlija" intenzivirali su apele građanima da se jave na vakcinaciju. Više zainteresiranih registrirano je u martu, što je doprinijelo relativno stabilnoj situaciji.

- Međutim, još uvijek imamo nevakcinisane djece, tako da ponovo pozivamo roditelje koji se nisu odazvali. Vakcinacija je najbolja prevencija, vakcina daje dobar imuni odgovor ako se vakcinišete sa dvije doze - kaže direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr Medina Bičo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.