PITALI SMO

Nakon što su usvojene izmjene Zakona o PIO: Mnogi ostaju bez penzije

Pravo na penziju, između ostalog, bit će “zaleđeno” osiguranicima koji obavljaju privremene i povremene poslove

Za neke predviđen potpuni gubitak primanja. Facebook

Alen Bajramovic

30.5.2024

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je izmjene Zakona o PIO, čime je provedena presuda Ustavnog suda FBiH iz 2022. godine, kojom je član 116. proglašen neustavnim.

Brisanjem ovog člana osiguranicima u FBiH je omogućeno da ostvare pravo na starosnu penziju te zasnuju radni odnos i primaju plaću, ali će istovremeno, dopunama člana 89., isplata biti obustavljena korisnicima invalidskih i porodičnih penzija koji ostvare dodatne prihode.

Drugo mjesto

- Pravo na invalidsku penziju stječe osiguranik kod kojeg je utvrđena prva kategorija invalidnosti, kod kojeg postoji potpuni gubitak radne sposobnosti. Prema Zakonu o PIO, gubitak radne sposobnosti postoji kada se utvrdi da osiguranik trajno nije sposoban za rad na radnom mjestu odnosno poslu koji je obavljao na dan ocjene radne sposobnosti, za drugo radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i radnoj sposobnosti, niti se prekvalifikacijom može osposobiti za druge poslove. Potpuni gubitak radne sposobnosti i ostvarivanje prava na invalidsku penziju, te istovremeno stjecanje statusa osiguranika u obaveznom osiguranju, dijametralno su suprotne situacije i jedna isključuje drugu. Osiguranik je sposoban za rad ili nije - pojašnjavaju iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Prema podacima Zavoda PIO Federacije BiH, prosječna invalidska penzija u FBiH iznosi 610 KM, dok je za potrošačku korpu za april bilo potrebno 2.930 KM.

Prema riječima stručnog saradnika za odnose s javnošću Zavoda PIO Federacije BiH Tomislava Kvesića, u prva četiri mjeseca ove godine u FBiH je isplaćeno 56.905 invalidskih penzija. Zavod nema podatke koliki je broj korisnika koji rade.

Isplata invalidskih penzija bit će obustavljena korisnicima sa statusom obaveznog osiguranika. Prema važećem zakonu, to su osobe uposlene na osnovu ugovora o radu ili drugog akta poslodavca, osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, vjersku službu ili poljoprivrednu djelatnost.

Ugovor o djelu

Pravo na penziju, između ostalog, bit će “zaleđeno” osiguranicima koji obavljaju privremene i povremene poslove, obrtnicima, osobama koje rade na osnovu ugovora o djelu, autorskog ili drugog ugovora, nosiocima poljoprivrednog gazdinstva...

- Kada bi se osobama s invaliditetom, koje su ostvarile pravo na penziju, povećali prihodi, pa da zaista ne moraju da rade, ove izmjene bih, iskreno, podržao, jer smatram da penzioneri i ne treba da rade, već da se odmaraju, posebno invalidi. Ovako će ih samo natjerati na rade nacrno, jer s trenutnim penzijama ne mogu preživjeti - kaže ekonomski analitičar Igor Gavran.

Šta kažu iz Saveza RVI

Predsjednik Saveza RVI FBiH Esad Delić kaže da je angažman ratnih vojnih invalida i do sada bio sporan u slučaju da su prijevremeno penzionisani.

- Volio bih da su ljudima omogućili da rade. Ako RVI ima penziju od 570 KM, pa zaradi plaću od 1.000 ili 1.200 KM, na nju opet plaća 80 posto doprinosa državi koja ni na koji način ništa ne gubi. Ovako će oni koji mogu i dalje raditi nacrno - ističe Delić.   

Porodične penzije

Isplate su i do sada obustavljane korisnicima porodičnih penzija u slučaju zasnivanja radnog odnosa. U Ministarstvu kažu da je riječ o tzv. izvedenom pravu, koje služi kao zaštita članova porodice umrlog korisnika penzije, ali samo ako nisu u obaveznom osiguranju.

Izmjene Zakona će se primjenjivati nakon što ih usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.