SUĐENJE

Muratović i ostali: Čuo za mučenje i likvidaciju zarobljenika

On je rekao da je Tabaković odveo zarobljenike u Sapnu, a on je otišao da informiše komandanta o situaciji na terenu

Optuženi u predmetu “Muratović Mujo” i ostali. BIRN BiH

El. T. / BIRN

30.5.2024

Na suđenju za zločine na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine iznio je saznanja o mučenju i ubistvu trojice zarobljenika u zimu 1993.

Husein Muratović govorio je o formiranju vojnih jedinica u proljeće 1992. – Zvorničkog odreda i Teritorijalne odbrane (TO), navodeći da je bio pomoćnik komandanta za obavještajne poslove u jednoj jedinici, piše detektor.ba.

Na pitanje o dešavanjima iz januara 1993. na Baljkovici i Tisinoj Kosi, svjedok je rekao da je izvedena akcija kako bi se oslobodio prolaz za grupu civila i kako je došlo do oružanog sukoba i zarobljavanja tri vojnika.

- Zarobljenike smo doveli u Baljkovicu. Prvo hrana i čaj, razgovarali smo s njima - naveo je Muratović.

On je rekao da je s njim tada bio Ćazim Tabaković, komandir Vojne policije, koja je nastala od jedinice “Sultan Fatih“, kao i Vehid Muhamedbegović i još nekoliko vojnika. Ispričao je da su nakon pola sata krenuli i u Međeđi su naišli na grupu pripadnika “Džamijskih golubova“ i još nekih jedinica.

Prema njegovim riječima, neki od tih vojnika su krenuli prema zarobljenicima, a Tabaković je udario jednog koji je nasrnuo.

- Neko od njih je repetirao pušku… Ćazim je ranio jednog vojnika iz ‘Džamijskih golubova' - ispričao je Muratović.

On je rekao da je Tabaković odveo zarobljenike u Sapnu, a on je otišao da informiše komandanta o situaciji na terenu i prikupljenim informacijama od zarobljenika. Naveo je da je sutradan otišao da vidi zarobljenike koji su bili u kući koju je koristila vojna služba.

- Imali su modrice, bili su plavi – Milan Radović i Rade Lazić. Tada sam shvatio, bio sam iznenađen da neko pušta ljude da ih maltretiraju - prisjetio se svjedok.

On je kazao da je obavijestio komandu o tome te saznao da se treći zarobljenik objesio. Kako je naveo, jedan od visokih oficira je rekao: “Zašto ljudi nisu transportovani u vojni pritvor u Tuzli“. Muratović je rekao da je čuo za mučenje dvojice zarobljenika.

- Saznao sam da su izvođeni do rijeke, mučeni. Razbijen je led, tjerali ih da se kupaju, da se sunčaju na zaleđenom kamenu… Saznao sam da ih je pokupilo vojno vozilo i da su likvidirani - naveo je svjedok, dodajući da je komanda Četvrte operativne grupe znala za dešavanja.

Kazao je da je zarobljenike obezbjeđivala Vojna policija TO-a Zvornik.

Mujo Muratović, Rasim Omerović, Asim Alić, Fadil Mujić i Ismet Memić su optuženi za ubistva deset srpskih civila i tri zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske, kao i nečovječno postupanje od 9. oktobra 1992. do 6. jula 1994.

Muratović je optužen u svojstvu komandira Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije Opštinskog štaba TO-a Zvornik, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti Sapna.

Na pitanja Omerovićeve Odbrane, Muratović je potvrdio da je Tabaković bio komandir Vojne policije u januaru 1993. i da je od drugih spašavao zarobljenike u Međeđi. Svjedok je braniocu Senadu Dupovcu potvrdio da je Tabaković došao u Sapnu sa zarobljenicima i poslije je bio ranjen, a mijenjao ga je Hajrudin Hrustić.

Branilac je naveo da je Hrustić ubijen 6. februara, kada su zarobljenici već bili mrtvi, s čim se svjedok složio.

Suđenje se nastavlja 11. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.