AUSTRIJA

Akademija za obrazovanje u Beču: Obilježen Dan bijelih traka

Među diskutantima su bile renomirane ličnosti iz oblasti umjetnosti, akademske zajednice, historije i politike

Dan bijelih traka u Beču. Društvene mreže

Alen Bajramovic

1.6.2024

U potpuno ispunjenoj dvorani Akademije za obrazovanje u Beču obilježen je Dan bijelih traka u znak sjećanja na sve žrtve zločina i etničkog čišćenja na području Prijedora. Ovim događajem naglašen je značaj sjećanja na zločine koji su tada počinjeni i poslao poruku da se samo znanjem možemo boriti za istinu i kulturu sjećanja.

Među diskutantima su bile renomirane ličnosti iz oblasti umjetnosti, akademske zajednice, historije i politike.

Anita Zečić, umjetnica i inicijatorica izložbe „Prijedor 92“, naglasila je koliko je bitna kultura sjećanja koju promovira kroz svoje izložbe širom Evrope.

Amel Bešlagić, autor filma „Mirage“, potvrdio je koliko su važni prostori za kulturu sjećanja.

Dr. Jasmin Medić, historičar, istakao je koliko je bitno prezentirati naučne činjenice u borbi protiv negatora genocida i revizionista.

Prof. Milica Tomić iz Beograda naglasila je značaj umjetnosti za kulturu sjećanja i govorila o svom projektu „Četiri lica Omarske“.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Dr. Vedran Džihić, politolog, govorio je o ideologiji koja stoji iza ovih zločina i naglasio da ta ideologija i dalje postoji u različitim oblicima.

Posjetioci su imali priliku pogledati izložbu Anite Zečić, dok je Sanjin Jakić ispred Asocijacije Bosna predstavio maketu logora Omarska.

Predsjednik Saveza bh. udruženja Consilium Bosniacum Damir Saračević, u svom uvodnom govoru je naveo određene činjenice vezane za masovne zločine u Prijedoru i važnost kulture sjećanja u procesu ozdravljenja pojedinca i društva. Kroz noć je vodio bečki vijećnik Ibrahim Kaniža, koji je također bio moderator panel diskusije.

Ovaj događaj je na najbolji način pokazao da se sjećanje na zločine u Prijedoru i očuvanje historijske istine moraju održavati kroz razne umjetničke i naučne doprinose, da se tako nešto više ne bi nikome i nikada ponovilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.