STIGAO ODGOVOR

"Dok je Stočana bit će i Inat-ćuprije"

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica spremno snositi troškove sanacije mosta

Devastirana Ćuprija. Avaz

Meliha Smajkic

1.6.2024

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica spremno je snositi potpune troškove sanacije mosta Ćuprija u Stocu, poznatijeg kao Inat-ćuprija, uz prethodno dostavljeni zahtjev od nadležnih organa s priloženom analizom nastale štete i procjenom troškova sanacije.

To, između ostalog, stoji u odgovoru koji je na adresu Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Stoca uputio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Nerin Dizdar.

Podsjetimo, iz Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Stoca su prije 10 dana na adrese federalnog premijera Nermina Nikšića te ministara u Vladi F BiH, Željka Nedića, Sanje Vlaisavljević, Rame Isaka i Nerina Dizdara, kao i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH te Federalnog zavoda za kulturno-historijsko nasljeđe uputili zahtjev za poduzimanjem hitnih mjera daljeg propadanja mosta. Zatražili su i osiguranje prostora od daljeg urušavanja i ugrožavanja tog nacionalnog spomenika BiH.

Nakon što su danima bili bez odgovora, a o čemu smo pisali u četvrtak, 30.maja, uslijedila je reakcija Dizdara, koja je obradovala njegove sugrađane u gradu na Bregavi.

Iz Kluba Bošnjaka su se zahvalili Dizdaru, kao i Amri Hadžimuhamedović, uglednoj ekspertici iz oblasti arhitekture i bivšoj predsjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, inače Stočanki, koja je, kako su naveli, stavila sve svoj resurse na raspolaganje.

- Sada apelujemo na Grad Stolac da institucionalno zaštiti Inat- ćupriju jer je svaki kamen jako bitan, te zahtjevamo da se podhitno krene u realizaciju obnove nacionalnog spomenika koji od 17.stoljeća, tačnije 1658.godine traje i predstavlja najstariji most na rijeci Bregavi. Dok je Stočana, bit će i Inat- ćuprije jer je ona bila i bit će zaštitnik bisera na Bregavi – naveli su iz Kluba Bošnjaka u GV Stoca.

Podsjetimo, Stočane je prizor porušenog mosta uznemirio u srijedu, 22.maja.Kako došlo do devastacije mosta utvrđeno je pregledom snimaka videonadzora s Ćuprijske džamije koji su pokazali da je nepoznati vozač kamiona, čije registarske oznake nisu vidljive, vršio okretanje na tom dijelu pri čemu je udario u zid mosta, a koji se potom obrušio u rijeku Bregavu. Vozač je nakon toga pobjegao s lica mjesta. Iz policije do danas nismo dobili odgovor jesu li uspjeli utvrditi njegov identitet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.