POTPISAN UGOVOR

U bh. gradu ulažu 2 miliona maraka u gradnju gradske mrtvačnice!

Usporedo s ovim radovima provodit će se i nastavak arheoloških istraživanja istog lokaliteta

Ulažu oko 2 miliona maraka u gradnju mrtvačnice. Fena

FENA

3.6.2024

Nakon otvorenog postupka javne nabavke u ponedjeljak je potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji mrtvačnice na groblju Karaula u Tomislavgradu.

Ugovor su potpisali općinski načelnik Ivan Buntić i Stipica Nevistić uime grupe ponuditelja: BTG d.o.o, Tomislavgrad, GEKO GRADNJA d.o.o. Bugojno i DOM ART d.o.o. Tomislavgrad.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 761.576,40 KM, a rok završetka je 240 kalendarskih dana.

Radi se o prvoj fazi šireg projekta uređenja groblja Karaula, koja predviđa izgradnju oproštajnog trga, kosturnice, parkinga, prometnice, ogradnih zidova istok i zapad-jug.

Vrijednost cjelokupnog projekta iznositi će oko dva milijuna maraka.

Usporedo s ovim radovima provodit će se i nastavak arheoloških istraživanja istog lokaliteta uz samo gradsko katoličko groblje na Karauli gdje bi u budućnosti bili izgrađeni novi namjenski objekti.

Kako je za Fenu kazao arheolog i kustos Franjevačkog muzeja "Fra Jozo Križić" iz Tomislavgrada Stipan Dilber, sa skupinom volontera proteklih godina provedena su istraživanja ovog lokaliteta gdje je pronađeno dosta ulomaka keramike i stakla iz rimskog razdoblja, odnosno 4. i 5. stoljeća, kao i dijelovi zidina.

Lokaliteta Karaule ima povijesni značaj, a prvi zapisi istraživanja datiraju iz 1896. godine kada je ovaj lokalitet, na poziv župnika u Duvnu fra Anđela Nuića, istraživao austrijski arheolog Karl Patcha, inače tadašnji kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Po riječima kustosa Dilbera, na lokalitetu Karaula otkriveno je do sada najviše kamenih spomenika kulture iz rimskog doba poput rimskih ara, žrtvenika i ulomaka sarkofaga koji su posvećeni rimskim božanstvima, a isto tako na ovoj lokaciji su nađeni ulomci ranokršćanskog crkvenog namještaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.