RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU

Tijela civila iz Buče u mrtvačnici i kamionima, čeka se identifikaciju

Nina je navela da su ruski vojnici prije mjesec dana otvorili vatru na civile koji su željeli da napuste grad

Tijela civila u Buči. ANADOLIJA

A. O. / Anadolija

20.4.2022

Tijela civila pronađena u masovnim grobnicama, u kućama i na ulici čekaju na identifikaciju i utvrđivanje uzroka smrti u mrtvačnici u Buči, ukrajinskom gradu nadomak Kijeva, javlja Anadolija.

Rusija je rat u Ukrajini započela 24. februara, a potom je okupirala nekoliko gradova, uključujući i Buču. Nakon nedavnog povlačenja ruskih snaga iz Buče, javnost je zgrožena snimcima na kojim se vide brojne civilne žrtve u razorenom gradiću koji je od Kijeva udaljen 15-ak kilometara.


Tri kamiona

Tijela civila za koje se pretpostavlja da su ih ubili ruski vojnici na području Buče, Irpina, Borodyanke i Gostomela, ili su umrli od straha ili gladi, nalaze se i u hladnjačama tri kamiona koji su ispred ustanove sudske medicine u centru Buče gdje su u toku identifikacije.

Tijela se iz kamiona, kada dođu na red, prenose u mrtvačnicu na identifikaciju.

Nina, starica koja je čekala ispred mrtvačnice i iz sigurnosnih razloga nije htjela reći prezime, rekla je za AA da čeka rezultate obdukcije sina koji je preminuo od srčanog udara zbog stresa tokom sukoba u Buči.


Ubijali pse

Nina je navela da su ruski vojnici prije mjesec dana otvorili vatru na civile koji su željeli da napuste grad.

- Pucali su na sve oko željezničke stanice. Čak su ubijali pse i bacali ih u bunare sa pitkom vodom da ljudi ne bi mogli piti vodu - ispričala je Nina.

Tijela se nakon identifikacija i rezultata uzroka smrti, sahranjuju na gradskim grobljima u Buči i drugim gradovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.