SARAJEVO

Susret Heleza s Varheljijem: Borit ću se za ispunjenje uslova za članstvo u EU

posljednja dva mjeseca dominirala su politička neslaganja, što je ugrožavalo i unutrašnju sigurnosnu situaciju

N. Aj.

3.6.2024

U okviru Trećeg političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, koji se održava u Sarajevu, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez sastao se 3. juna 2024. godine sa komesarom Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem (Varhelyi).

U svom obraćanju ministar Helez se zahvalio komesaru Varheljiju na posjeti Bosni i Hercegovini i za napore koje je uložio kako bi Bosni i Hercegovini bio odobren početak pregovora za članstvo u EU, što predstavlja važan korak Bosne i Hercegovine ka miru, prosperitetu i sigurnosti.

- Početkom godine imali smo jedan jako dobar zamah u ispunjavanju prioriteta. Međutim, posljednja dva mjeseca dominirala su politička neslaganja, što je ugrožavalo i unutrašnju sigurnosnu situaciju - rekao je ministar Helez.

U tom kontekstu je naglasio važnost EUFOR-ove misije u BiH koji pokazuje kapacitete dosljednog očuvanja sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

- I pored toga, ostaje naša obaveza prema građanima, ali i Evropi, da istrajavamo na postavljenim ciljevima - rekao je Helez.

Također, ministar Helez je ukazao i na ozbiljnost problema neusvajanja budžeta za 2024. godinu koji, kako je rekao ministar, „ne samo da remeti obaveze i planove na nivou institucija, nego i na nivou saradnje sa Evropskom unijom“.

Kazao je i da zastoj i nerazumijevanje šireg konteksta vezanog za potrebe budžeta blokira i raspoloživa sredstva od Evropske unije, te je u tom pogledu naglasio da će se boriti da se ti procesi pokrenu i otkoče za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.