SUSRET S MIRČEOM DŽOANOM

Helez sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a: Neće biti vakuuma niti oklijevanja u reakciji Alijanse na dešavanja u BiH

Samo članstvo naše zemlje u NATO-u dugoročno osigurava mir, stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, rekao je Helez

Sa sastanka u Briselu. MO BiH

E. Ć.

22.5.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez sastao se sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirčeo Džoanom (Mircea Goana) u Briselu.

Na samom početku sastanka ministar Helez je rekao da Bosnu i Hercegovinu vidi kao multietničku zajednicu svih građana i naroda u kojoj će svi njeni građani biti slobodni i jednaki na svakom njenom pedlju, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost i živjeti od svoga rada.

Postignuća Ministarstva odbrane BiH

- Tokom susreta ministar Helez upoznao je gospodina Džoana s postignućima Ministarstva odbrane BiH, uključujući konsolidaciju budžeta, stabilizaciju procesa javnih nabavki, osnaživanje opremljenosti Deminerskog bataljona, te aktivnosti u okviru Inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB).

Ministar Helez je tokom susreta istakao da su treneri Oružanih snaga BiH, prema Konceptu operativnih sposobnosti (OCC), u značajnoj mjeri angažovani kao ocjenjivači u partnerskim zemljama poput Tunisa, Maroka, Katara, Kazahstana i Kolumbije. 

Također, ministar Helez je upoznao gospodina Geoanu sa aktivnostima OS BiH u okviru OCC&OF koncepta, napomenuvši da su OS BiH, prilikom deklarisanja Lake bataljonske grupe, ostvarile odlične rezultate tokom ocjenjivanja. Kroz OCC&OF koncept, značajno je povećan stepen interoperabilnosti OS BiH sa NATO snagama, što je ključno u kontekstu težnje BiH ka pridruživanju euroatlantskim integracijama i unapređenju interoperabilnosti OS BiH i NATO-a - navodi se u saopćenju.

Ministar Helez iskoristio je priliku da se zahvali NATO-u za političku, diplomatsku i praktičnu podršku Bosni i Hercegovini, posebno u posljednjih nekoliko godina.

- Dok NATO obilježava 75 godina od osnivanja, mi u BiH obilježavamo 20 godina saradnje sa NATO štabom u Sarajevu. Zahvalni smo na pređenom putu, vrijednim iskustvima i statusu koji je BiH postigla kao partner u Akcionom planu za članstvo - istakao je Helez.

Zamjeniku generalnog sekretara NATO-a gospodinu Džoani ministar Helez je predložio unapređenje saradnje između BiH i NATO-a, jačanje odbrambenih sposobnosti OS BiH, pojačano prisustvo NATO snaga u BiH koje bi bilo sredstvo odvraćanja od potencijalne agresije vanjskih aktera, osnaživanje NATO Štaba u Sarajevu te pojačanu saradnju i koordinaciju NATO saveza i EU.

Prate dešavanja u našoj zemlji

- Posebno mi je drago što je gospodin Džoana podvukao da NATO detaljno prati dešavanja u našoj zemlji te da neće biti vakuuma niti oklijevanja u reakciji NATO-a na ta dešavanja. Samo članstvo naše zemlje u NATO-u dugoročno osigurava mir, stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, ali i stabilnost regiona - poručio je ministar Helez.

- Na kraju susreta, ministar Helez je izrazio nadu da će gospodin Džoana, u okviru svoje pozicije, istrajati na što efikasnijoj implementaciji DCB projekta u BiH. Također je naglasio važnost održavanja visokih standarda i spremnosti, kako bi Oružane snage BiH, pored domaćih, mogle opsežnije učestvovati i u međunarodnim misijama NATO-a, EU ili UN-a - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.