PREGOVORI S EU

Elvira Habota, direktorica Direkcije za integracije, za "Avaz": BiH mora ispuniti tri zadatka

Među onima koji su od ključne važnosti izdvajam Zakon o sudovima u BiH, novi Zakon o VSTV-u, kaže Habota

Habota: Sve se mora završiti. Facebook

Alen Bajramovic

4.6.2024

Za sljedeći korak na putu evropskih integracija, usvajanje pregovaračkog okvira i sazivanje prve međuvladine konferencije, vlasti u BiH moraju ispuniti tri ključna zadatka.

Prema riječima direktorice Direkcije za evropske integracije BiH Elvire Habote, nužno je ispuniti preostale obaveze iz preporuke Evropske komisije iz 2022. godine.

Moraju znati

- Podsjećam da govorimo o osam koraka, od kojih je jedan dio već završen, a na drugima se radi. Među onima koji su od ključne važnosti izdvajam Zakon o sudovima u BiH, novi Zakon o VSTV-u, Zakon o zaštiti ličnih dokumenata i Zakon o graničnoj kontroli – pojašnjava Habota za "Avaz".

Drugi zadatak su pripreme za sastanke eksplanatornog screeninga, koje su u toku. Radi se o dijelu procesa u okviru kojeg se institucije detaljno upoznaju sa sadržajem svakog pojedinačnog propisa EU, te pripremaju za eventualna pitanja Evropskoj komisiji.

- U tu svrhu im je dostavljen materijal sa sastanaka eksplanatornog skrininga sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Ukrajinom i Moldavijom, koji uključuje prezentacije i video materijale sa više od 100 dana objašnjenja cjelokupne pravne stečevine EU. Bitno je da ovaj zadatak institucije urade temeljito– ističe Habota za "Avaz".

Treći zadatak za BiH je uspostava efikasne strukture za pregovore, što je na posljednjem sastanku Kolegija za evropske integracije ocijenjeno prioritetom. Habota još jedanput potvrđuje da su provođenje reformi i finansijska podrška iz Plana rasta za Zapadni Balkan, iz kojeg BiH računa na oko milijardu eura, čvrsto povezani.

- Plan rasta je i zamišljen kao pokretač reformi i u njegovoj je osnovi čvrsta veza između provođenja reformi i isplata finansijske pomoći – naglašava.

Javni dug

Neki od njih su usvajanje Strategije za upravljenje javnim dugom, priprema Plana reformi, pristupanje BiH programu EU Digitalna Evropa…

- Nova Strategija za borbu protiv korupcije je na dnevnom redu sljedeće sjednice Vijeća ministara BiH, a pripremljeni su i nova Strategija integriranog upravljanja granicom i Nacrt zakona o zaštiti ličnih podataka – kaže Habota.

Izvještaj Evropske komisije

Nastavljen je i dijalog sa EU u okviru zajedničkih tijela za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a u toku su i različiti događaji u organizaciji Direkcije za evropske integracije usmjereni na pripreme u BiH za sam proces pregovora.

Bilo bi dobro da novih i vidljivih rezultata bude što više, najkasnije do objave novog godišnjeg izvještaja Evropske komisije na jesen, jer će to za EK biti jedna od prilika za nove ocjene napretka i predlaganje sljedećih koraka u procesu – kaže direktorica DEI BiH Elvira Habota.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.