DRŽAVNI ZASTUPNIK

Đonlagić oštro kritikovao federalne vlasti: Ponašate se kao RS, koliko ste platili ovaj posao agenciji Standard & Poor?

Za entitet RS već znamo da radi sve kako bi omalovažio državu i državne institucije

Dženan Đonlagić. Fena

E. Ć.

4.6.2024

Državni zastupnik Dženan Đonlagić kritikovao je vlasti u FBiH što je naručila analizu agencije "Standard & Poor's" samo za potrebe entiteta.

Naime, jučer se pojavila vijest da je rejting agencija Standard & Poor's prvi put dodijelio Federaciji Bosne i Hercegovine kratkoročnu i dugoročnu kreditnu ocjenu B+/B sa stabilnim izgledima.

- Imali smo ovu ocjenu za Bosnu i Hercegovinu 2008., 2009., 2023. i sada je imamo 2024. godine. FBiH kao entitet je dobila identičnu ocjenu. Možemo bolje (BBB ili A), ali je ok spram ranijih godina - postoji stabilan trend - naveo je Čavalić.

O svemu se oglasio Đonlagić i kritikovao vlasti u FBiH jer su tražili ocjenu samo za entitet.

- U pravilu kreditni rejting se radi za državu. Država je ta koja nastupa kao učesnik na međunarodnom finansijskom tržištu. U ime i za račun države, kao učesnici na finansijskom tržištu prema vani, se može pojaviti državno ministarstvo finansija i trezora. 

Za entitet RS već znamo da radi sve kako bi omalovažio državu i državne institucije! Zašto to sada radi i entitet FBiH i zašto kopira entitet RS je pitanje za naručioca posla? Entitet RS plaća godinama izradu kreditnog rejtinga kako bi se pokazali i prikazali da rade mimo države!

Koliko je vlast u FBiH sada platila ovaj posao agenciji Standard & Poor? Hoće li sada možda i kantoni krenuti da naručuju za sebe izradu kreditnog rejtinga? Na koncu, kreditni rejting B+/B i nije baš za samohvalisanje. Naime, ova ocjena je u skali visoko špekulativno (highly speculative). To praktično znači da javne finansije kojima upravlja Vlada FBiH može skliznuti u fazu budžetskog deficita, te nelikvidnosti - poručio je Đonlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.