MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković ogorčen zbog glasanja u Vijeću ministara: Jedan potpuno necivilizovan čin iz RS

Ovo se nije desilo ni sa zemljama s kojima imamo "napete" odnose

Konaković: Kritikovao kolege iz RS. Fena

E. Ć.

4.6.2024

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je da su ministri iz RS u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine glasali protiv toga da državljani Rumunije, Slovenije i Poljske mogu u BiH glasati na evropskim izborima zbog podrške tih država Rezoluciji o Srebrenici u UN.

Izbori za Evropski parlament koji će trajati do 9. juna praktično su već počeli 3. juna glasanjem u Estoniji. Izbori za Evropski parlament zakazani su od 6. do 9. juna ali je Estonija dozvolila ranije glasanje.

Neće biti štete

Konaković je za Radio Slobodna Evropa rekao da je u istoj odluci Vijeća ministara BiH koja je odbijena 3. maja bilo predviđeno i da državljani Rumunije u BiH mogu glasati na ovogodišnjim izborima u toj zemlji.

- Hoću da podvučem da se ovo nikada nije desilo na jedan potpuno necivilizovan čin koji se nije desio ni sa zemljama s kojima imamo "napete" odnose. 

Ono što je najvažnije mi smo iskomunicirali sa zemljama i ambasadama prema kojima su ministri iz RS-a bili vrlo nekorektni, neće biti nikakve štete u našim odnosima, jer to ljudi dobro razumiju - izjavio je Konaković za RSE.

Bez konsenzusa

Vijeće ministara BiH odlučuje o glasanju u ambasadama stranih država u Bosni i Hercegovini.

Iz ove institucije je 3. juna saopšteno da je prvi krug glasanja o ovim pitanjima bio 28. maja, kada zahtjevi za davanje saglasnosti za glasanje nisu dobili potrebnu većinu, nakon čega su obavljene konsultacije.

Na sjednici 3. juna u drugom krugu glasanja, nije postignut konsenzus za prihvatanje diplomatskih nota ambasada Poljske, Slovenije i Rumunije u Sarajevu za organizovanje glasanja državljana ovih zemalja koji borave u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.