UNAPRIJEĐENA VERZIJA

Kakav to helikopter nabavlja MUP KS: Savremena navigacijska oprema, čvrsta konstrukcija...

Dio njih proizveden je u SAD-u, dio u tvornicama italijanske Auguste

Helikopter BELL 412EPX. Platforma X

D. R.

4.6.2024

U bazi Sektora za policijsku podršku MUP-a Kanotna Sarajevo danas je u prisustvu predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, predstavnika kantonalnog i federalnog nivoa vlasti i drugih zvanica upriličena svečanost na kojoj je potpisan Ugovor o nabavci helikoptera američkog proiozvođača Bell 412, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

O kakvom se tačno helikopteru radi i koje su njegove specifikacije, objavila je Slobodna dalmacija. Naime, riječ je o značajno unaprijeđenoj verziji helikoptera Subaru Bell 412EPX.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica nakon poptisivanja ugovora kazao je "da će ovaj dan ostati zapamćen u historiji, kao dan kada je MUPKS zaključio nabavku prvog helikoptetra za građane Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH".

Radi se o značajno unaprijeđenoj inačici veoma pouzdanog helikoptera kakve već godinama koristi američka Služba domovinske sigurnosti, policija Njujorka (NYPD).

Dio njih proizveden je u SAD-u, dio u tvornicama italijanske Auguste, a najnovija inačica 412EPX dolazi iz proizvodnih pogona japanskog Subarua, poznatog i po proizvodnji izdržljivih terenskih automobila.

Bel 412 oduvijek je karakterističan po čvrstoj konstrukciji i pregradama za zaštitu kod prevrtanja, spremnici za gorivo otporni su na propucavanje, rezači štite helikopter kod naleta na kabele, ima i drugu pasivnu zaštitu te dva vrlo pouzdana motora.

Komplet avionike uključuje autopilot s tri osi kako bi se smanjilo radno opterećenje, "crnu kutiju" te elektronički informacijski sistem leta s četiri zaslona. Od savremene navigacijske opreme ima uređaj za mjerenje udaljenosti (VOR/DME), meteo-radar, transponder za lociranje u nuždi (ELT) i dva VOR-LOC uređaja za instrumentalno slijetanje, navodi Slobodna Dalmacija.

Katica je kazao da je MUP KS već formirao i prvu helikoptersku jedinicu, koju čine kandidati koji su zadovoljili stroge uslove i kriterije javnog konkursa, te da su članovi te jedinice već zasnovali radni odnos u MUP-u KS i da je u toku izbor akademije na kojoj će se vršiti njihova obuka i školovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.