ZORAN VIDIĆ

Načelnik Bosanskog Broda osumnjičen da je zloupotrijebio položaj i oštetio općinu za preko 285.000 KM

Osumnjičen je da je zaključio ugovor o prodaji općinskog zemljišta s jednim privrednim društvom iako je znao da zemljište veću tržišnu vrijednost

Zoran Vidić. Facebook

N. H.

10.6.2024

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS podnijelo je nadležnom tužilaštvu izvještaj protiv načelnika Bosanskog Broda Zorana Vidića, kojeg sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja. 

- Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS 10.06.2024. godine Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijela je Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv lica inicijala Z.V. iz Broda, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo "Zloupotreba službenog položaja" i protiv lica inicijala G.V. iz Modriče, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo "Zloupotreba procjene".

Za lice inicijala Z.V. postoji osnov sumnje da je u svojstvu odgovornog lica Općine Bosanski Brod zaključilo ugovor o prodaji opštinskog zemljišta sa jednim privrednim društvom iz Bosanske Gradiške iako je znalo da zemljište ima veću tržišnu vrijednost, dok za lice inicijala G.V. postoji osnov sumnje da je kao ovlašteni procjenitelj zloupotrijebio ovlaštenje vještaka za procjenu, te je zadatu procjenu izvršilo paušalno i uopšteno po značajnoj manjoj vrijednosti u odnosu na ranije utvrđivane procjene tržišne vrijednosti.

Za navedeni način lica inicijala Z.V. i G.V. su Općinu Bosanski Brod oštetila za iznos od 287.655,98 KM, a privredno društvo iz Bosanske Gradiške je ostvarilo protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu - saopćeno je iz MUP-a RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.