RAZGOVOR

Adnan Ćerimagić za "Avaz": Izbori izazvali političke zemljotrese u Francuskoj i Njemačkoj, EU narednih mjeseci nema vremena za BiH

Izbor članova Evropskog parlamenta je tek prva trećina evropskih izbora

Adnan Ćerimagić. Avaz

Alen Bajramovic

10.6.2024

Okončani su izbori za Evropski parlament, na kojima je pravo glasa imalo oko 360 miliona birača iz 27 zemalja članica EU. Rezultati pokazuju veliki rast krajnje desnice i pad liberala i zelenih, a kako će se oni odraziti na BiH za “Avaz” govori viši analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Adnan Ćerimagić.

Izbor članova Evropskog parlamenta

- Izbor članova Evropskog parlamenta je tek prva trećina evropskih izbora. U drugoj trećini šefovi vlada i država EU odlučuju o najznačajnijim pozicijama, vodstvu Evropskog vijeća i Evropske komisije i poziciji Visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, a ponekad i predsjednika Evropskog parlamenta. U završnoj trećini, kandidat za vodstvo Evropske komisije traži podršku u Evropskom parlamentu, prvo za sebe i plan za narednih pet godina, a onda i za komesare koje mu predlože vlade zemalja članica – kaže Ćerimagić.

Dodaje da, na prvi pogled, izbori za Evropski parlament nisu donijeli značajnije promjene.

- Većina okupljena oko najjače, Europske narodne stranke (EPP-a), može da ostane ista. Primjetno je određeno jačanje ekstremne desnice i slabljenje ljevice, ali ne na nivou kako su neki apokaliptičari predviđali. Međutim, ispod te površine, a naročito u takozvanom motoru EU - Francuskoj i Njemačkoj, dogodili su se značajni politički zemljotresi. Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanule Macron) i njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) jutros su se probudili značajno oslabljeni i sada, umjesto da se u potpunosti fokusiraju na drugu trećinu evropskih izbora, moraju se fokusirati na domaću politiku. U Berlinu svi traže odgovornost, zazivaju fundamentalnu promjenu politike vlade, a neki otvoreno traže nove parlamentarne izbore. U Parizu predsjednik Makron je raspisao parlamentarne izbore za mjesec dana, kojim je svoju poziciju stavio na kocku i iz kojih nije isključeno da izađe i dodatno oslabljen – ističe Ćerimagić.

Rezultati 

Pozitivna iznenađenja vidi u rezultatima u Nizozemskoj, Poljskoj ili Belgiji. Kada je o refleksijama na BiH riječ, Ćerimagić kaže da narednih mjeseci ključne zemlje članice EU neće imati snage i vremena da se bave nama.

- Takvu situaciju je predvidjela Mađarska, koja je planirala i najavila, kao predsjedavajuća EU od 1. jula, da će iskoristiti priliku za daljnji prodor i jačanje vlastitog, najčešće negativnog uticaja u regionu, od Sjeverne Makedonije do BiH. Ostaje da se vidi do koje mjere će slabiji Orbanov rezultat na izborima za Evropski parlament i najavljeno članstvo njegovog sada najvećeg rivala u EPP-u, natjerati Orbana da promjeni te planove i posveti se očuvanju svojih pozicija na nivou EU. Nadati se da će imati što manje vremena za bavljenje regijom – kaže viši analitičar Evropske inicijative za stabilnost Adnan Ćerimagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.