PRIVREMENA MJERA

Ustavni sud dostavio odluku o zabrani prodaje državne zemlje na Jahorini

Vlada RS u decembru 2023. donijela odluku o prodaji državne zemlje na Jahorini, zbog čega je 13 tadašnjih državnih zastupnika podnijelo apelaciju

Odluka Ustavnog suda. Ustavni sud BiH

E. Ć.

11.6.2024

Ustavni sud Bosne i Hercegovine objavio je privremenu mjeru, koju je donio krajem prošlog mjeseca.

Postupajući po zahtjevu 13 zastupnika državnog parlamenta, Sud je utvrdio da entitet RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet osporenog zakona (pitanja nepokretne državne imovine) jer je to, u skladu s relevantnim odredbama Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Objavljena privremena mjera. Screenshot

Podsjetimo, tadašnji državni zastupnici Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Milan Dunović, Vlatko Glavaš, Zlatan Begić, Jasmin Emrić i Elvisa Hodžić su u martu apelacijom Ustavnom sudu reagovali na odluku RS da proda hejtare zemljišta na Jahorini.

Cijelo ovaj slučaj se odnosi na odluku Vlade manjeg bh. entiteta iz 28. decembra 2023. godine u kojoj je donesena Odluka o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini RS koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem licitacijom, a ista je objavljena u "Sl. glasnik RS", br. 114/2023 dana 29.12.2023. godine.

Tom odlukom je Vlada RS odredila način i uslove prodaje nepokretnosti koje su svojina manjeg bh. entiteta, a koje se nalaze u obuhvatu posebnog područja Jahorina na lokaciji Vučiji most.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.