RAZGOVOR

Akademik Žarko Papić za "Avaz": Opasno odustajanje od 9. januara

Vučić je pet puta molio Dodika da prestane više s tim „mirnim razdruživanjem“, kaže Papić

Papić: Dodik ukida historiju RS. Facebook

Alen Bajramovic

11.6.2024

Izbjegavanje spominjanja razdruživanja i secesije RS na nedavno održanom „svesrpskom saboru“ u Beogradu kao da je zadovoljilo očekivanja, pa su zaključci s ovog skupa protekli bez očekivanih reakcija političara iz FBiH, ali i međunarodne zajednice.

Svoje viđenje ovog skupa za "Avaz“ iznosi akademik Žarko Papić.

Jedan dan

Podsjeća da se uoči sabora predsjednik RS Milorad Dodik susreo s Vladimirom Putinom, a po tehničkim intervencijama na sastanku dvije vlade, kao i činjenici da je sabor, umjesto dva, trajao samo jedan dan, zaključuje da se nešto u međuvremenu desilo.

- Vučić je pet puta molio Dodika da prestane više s tim „mirnim razdruživanjem“. Moja hipoteza je, na ivici špekulacije, da je Putin rekao Dodiku - nemoj ni slučajno. On ne može podnijeti rat u Ukrajini, Gruzija mu se trese, Armeniju je izgubio, pa mu na Balkanu i u BiH odgovara situacija kakva jeste. Ostani na čemu si, ali talasaj, pravi nerede, ali ne idi do kraja - kaže Papić.   

 Ipak, deklaraciju smatra mnogo opasnijim dokumentom nego što se to može zaključiti po reakcijama iz BiH. Papić kaže da je „srpski svet“ zvanično institucionaliziran.

- Uspostavljen je nacionalni savjet Srba, Srbija i RS su zastupljene s glavnim funkcionerima, konsenzusom su u taj savjet uključeni predstavnici Srba iz Crne Gore i, kojeg li paradoksa, FBiH, te Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije. To je veoma opasno. Druga opasna stvar je odustajanje od 9. januara, čime se historija RS ukida. Prihvatanje 17. februara za praznik državnosti obje teritorije je, malo je reći, kršenje Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava. To je direktno ujedinjavanje na simboličkoj ravni - ističe Papić.

Ima opasnosti

Upozorava da se saradnja između Srbije i entiteta RS više ne odvija na nivou dvije vlade, već i lokalne zajednice prave sporazume o saradnji, pa čak i sportski klubovi poput Crvene zvezde i Slavije.

- Mislim da je stvar puno opasnija i niko ne bi trebao mirno da spava. Plašim se da naša politika nema odgovora, kao da je zaključak da se sabor prešuti, da nevolja prođe sama od sebe, a neće. Komentari da je to protupravno su isto kao da kažete da voda teče. Ovo je regionalni problem i ovim će se putem nastaviti. Neće biti ničega što bi ličilo na rat - dodaje Papić.  

30 posto Srba

Na isti način kako vlasti Srbije i RS predstavljaju rezultate glasanja Generalne skupštine UN-a o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, tvrdeći da je nije podržalo 109 zemalja, Papić interpretira i rezultate izbora u Srbiji.

- Koristeći istu terminologiju za Vučićevu vlast, a još gore je prošao Dodik, možemo reći da je na izborima suzdržano bilo blizu 50 posto glasača, pa kad dodamo opoziciju koja je osvojila značajan broj glasova, na ovom saboru bilo je predstavljeno manje od 30 posto Srba - kaže Papić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.