RAZGOVOR

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović za "Avaz": Ako je stabilna FBiH, stabilna je i država

Razlog zašto smo usporili je i apsolutno nepovjerenje među koalicijskim liderima na nivou BiH

Cvitanović: Na izborima će se opet krasti. Fena

Alen Bajramovic

13.6.2024

Održavanje tzv. svesrpskog sabora je nešto najlošije po srpski narod i ni na koji način ne može izazvati implikacije po status BiH i njenu cjelovitost, rekao je za „Avaz“ predsjednik HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Cvitanović.

Samo Zapad

Dodaje da svako slično okupljanje bespotrebno diže tenzije i izaziva reakcije, što nikome ne donosi ništa dobro.

- BiH sigurno neće biti dio puta prema Istoku, već prema Zapadu - kaže Cvitanović.

U atmosferi političkih sukoba, nastavak evropskog puta malo ko i spominje. Cvitanović podsjeća da su postignuti rezultati, uz geopolitičke odnose, BiH osigurali status pregovarača o članstvu, nakon čega smo potpuno stali.

- Razlog zašto smo usporili je i apsolutno nepovjerenje među koalicijskim liderima na razini BiH, koje je eskaliralo Rezolucijom o Srebrenici, „svesrpskim saborom“ i drugim temama koje nas vraćaju unatrag, a evidentno odgovaraju vodećim političkim elitama. One već 20 godina nemaju što drugo ponuditi, osim šuplje priče, valjanja u blatu, tenzija, nerješavanja problema, iseljavanja ljudi... - ističe Cvitanović.

Nije dobro

S izmjenama Izbornog zakona OHR je morao definirati da moderne tehnologije budu primijenjene na svim biračkim mjestima. Ovako se očekuje da će isti akteri, koji su to godinama radili, ponovo krasti na izborima.

- Izmjene Izbornog zakona koje se odnose na izbor članova Predsjedništva i, eventualno, domove naroda su najvažnije političko pitanje ne samo u odnosima Hrvata i Bošnjaka već i za sigurnu, evropsku BiH, zemlju koju će i Hrvati u potpunosti osjećati svojom. Promjenom zakona stabilizirali bismo odnose u FBiH do kraja, vratili povjerenje među Hrvate i Bošnjake, a ako je stabilna FBiH, stabilna je i država - pojašnjava Cvitanović.

Ključna uloga Ambasade SAD u BiH

Ističe da kod Hrvata raste podrška strankama koje nisu s HDZ-om BiH. Komentirajući gotovo svakodnevne napade na međunarodne predstavnike u BiH, Cvitanović podsjeća da je međunarodna zajednica partner BiH.

- Najvažnija, ključna strana ambasada u BiH je Ambasada SAD. Ne bi ovakve BiH bilo bez utjecaja i ogromnog truda SAD i ta ambasada se mora poštovati, s njom se mora sarađivati. Ambasada ih ne treba nametati i ne mislim da nameće, već se stavovi s njom zajednički moraju kreirati - navodi Cvitanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.