NOVE PROMJENE

Sladić otkrio kada nam stiže toplotni val, temperature i do 40 stepeni

On je naveo da nas u narednim satima očekuje nestabilno vrijeme u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Bosni, te na sjeveroistoku Hercegovine

Nedim Sladić. Facebook

N. H.

prije 6 dana

Meteorolog Nedim Sladić je objavio prognozu vremena u narednim satima, ali i danima. 

On je naveo da nas u narednim satima očekuje nestabilno vrijeme u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Bosni, te na sjeveroistoku Hercegovine. 

Također, otkrio je kada slijedi stabilizacija vremenskih prilika, kao i da nam stiže toplotni val s temperaturama do 40 stepeni.

- Od sutra vrijeme se djelomično i privremeno stabilizuje, jačanjem utjecaja grebena s jugozapada. No, ukoliko obratite pažnju na isprekidanu liniju iscrtanu na 16°E, grubo predstavljajući sjevernu i zapadnu granicu Bosne i Hercegovine, blizu smo poremećaja koji se zadržava nad zapadom i jugozapadom Europe. Ovo nam otkrivaju i pritisnute bijele linije pritisnute uz isprekidanu, otkrivajući nam grubi položaj mlazne struje koji govori da vrijeme neće biti potpuno stabilno. Blizina poremećaja glavninom sjevernije i zapadnije od naših krajeva govori da povremenim pristizanjem vlage, najprije u ponedjeljak lokalnim razvojem oblačnosti bit će prolaznih lokalnih pljuskova praćeni grmljavinom, uglavnom u višim predjelima centralne, sjeveroistočne, istočne i sjeverozapadne Bosne. Po odmicanju manje količine vlažnog zraka dalje na sjeveroistok, nad područjem Španije odsjeca se dio energije od postojećeg sistema i zatvara se, zahvaljujući jačanju Azorske anticiklone prema obalama Irske i Ujedinjenom Kraljevstvu -  naveo je Sladić.

Dodaje kako iza naše iscrtane isprekidane linije, prosječne vrijednosti geopotencijalne vrijednosti sredinom iduće sedmice rastu iznad 584 dam, što je povezano sa jačanjem vrele zračne mase sa prostora sjeverne Afrike u sklopu termobaričkog grebena.

- Parcijalna gustoća/debljina zraka (partial air thickness) u prvih 5 km visine koja prelazi brojku od 584 dam povezana je sa subtropskom, tj. afričkom zračnom masom. Zahvaljujući tome, oko 20.06.2024. uz pretežno sunčano vrijeme očekujemo izuzetno visoke temperature zraka koje će u većem dijelu zemlje preći 35, a lokalno na sjeveru i jugu Bosne i Hercegovine dosegnuti vrijednost od 40 °C. Iza 22.06. prema trenutnom operativnom prognoznom materijalu očekuje se premještanje poremećaja, izglednije preko V-b putanje (via centralna Europa i dalje na sjeveroistok), te bi rubno zakačila i sjever Bosne. Međutim, ECMWF clusteri i dalje imaju inerciju zadržavanja sistema sjevernije od nas pa ćemo ovaj period ispratiti na vrhuncu samih junskih vrućina pa nekih većih širokorasprostranjenih padavina ni tada ne bi bilo - naveo je Sladić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.