ZLOČIN U PIONIRSKOJ ULICI

Porodice ubijenih uputile poruku: Ne dozvoliti prijevremeno puštanje na slobodu Sredoja Lukića

Posmrtni ostaci žrtava ni nakon 32 godine od počinjenja stravičnih zločina u kojima je, nisu pronađeni

S obilježavanja 32. godišnjice - Avaz
S obilježavanja 32. godišnjice - Avaz
S obilježavanja 32. godišnjice - Avaz
S obilježavanja 32. godišnjice - Avaz
S obilježavanja 32. godišnjice - Avaz
+5
Alen Bajramovic

prije 6 dana

U Višegradu je danas obilježena 32 godišnjica od stravičnih zločina u Pionirskoj ulici, kada je u kući Adema Omeragića živo zapaljeno više od 70 civila.

Preživjele žrtve i članovi porodica živo spaljenih bošnjačkih civila Žive lomače u Pionirskoj ulici 14. juna 1992. godine poslali su poruku predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, gđi. Gracieli Gatti Santana.

U zahtjevu su napisali da ukoliko pravosnažno presuđeni ratni zločinac Sredoje Lukić podnese zahtjev za puštanje na slobodu prije isteka 27-godišnje kazne zatvora, da se taj zahtjev izričito odbije.

- Zločinac Sredoje Lukić ni nakon 32 godine od zločina koje je počinio u Višegradu i za koje je pravosnažno osuđen, niti jednim svojim činom nije pokazao znakove pokajanja ili rehabilitacije. Nije nikada uputio izvinjenje porodicama žrtava i tražio oprost. Ni na koji način nije pokazao kajanje ili žal zbog onoga što je činio. Čak i kazna zatvora od 27 godina, koju trenutno izdržava, nije ni približno velika, imajući u vidu masovnost, obim i karakter zločina u kojima je direktno učestvovao - navodi se u poruci.

Posmrtni ostavi nisu pronađeni

Posebno je važno napomenuti da posmrtni ostaci žrtava spaljenih na živoj lomači u Pionirskoj ulici u Višegradu ni nakon 32 godine od počinjenja stravičnih zločina u kojima je, nisu pronađeni. 

- Zločinac Sredoje Lukić i dalje gaji sramni zavjet šutnje, a sigurni smo da zna gdje se nalaze posmrtni ostaci živo spaljenih žrtava. Svaka žrtva, neovisno kojoj nacionalnoj, etničkoj ili vjerskoj grupi pripadala, zaslužuje da se zna i označi mjesto njenog vječnog smiraja. To bi ujedno značilo i smiraj preživjelima, da znaju gdje su ukopani njihovi najmiliji. On o tome sramno šuti.

Zločinac Sredoje Lukić: Šuti o posmrtnim ostacima. Facebook

- Molimo da se ne dozvoli puštanje na prijevremenu slobodu zločinca Sredoja Lukića. Zbog onoga što je činio, zaslužio je najveću ovosvjetsku kaznu i svaki dan koji provodi u zatvoru je barem malo olakšanje za sve porodice žrtava i preživjele. Odlukom kojom će te ga zadržati i dalje u zatvoru, doprinijet ćete, barem djelimično, sprečavanju dodatne traumatizacije preživjelih i porodica žrtava - dodaje se.

Položeno cvijeće

Za kraj, pozvali su Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hag-u da kontaktira Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i provjeri da li se protiv zločinca Sredoja Lukića vodi postupak za ratne zločine kako bi istog nakon izdržane izrečen kazne zatvora ustupio pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Godišnjicu stravičnog zločina u Pionirskoj ulici, posjetom obnovljenoj kući i spomen sobi sa fotografijama žrtava, obilježava Udruženje “Žena – žrtva rata” sa članovima porodica žrtava.

Godišnjici obilježavanja prisustvovali su predstavnici OHR, izaslanik člana Predsjedništva Denisa Bećirovića, Instituta za nestale osobe BiH, očekuju i Dušku Jurišić, zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice, predstavnici Saveza logoraša BiH, Džemal Smajić i drugi.

Delegacije su položile cvijeće, a nakon toga proučen je Jasin za sve žrtve ovog stravičnog zločina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.