NA DANAŠNJI DAN

Otvoren obnovljeni Stari kameni most u Konjicu

Danas je nedjelja, 16. juni/lipanj 2024. godine, do kraja godine preostao je još 201 dan

Stari kameni most u Konjicu. studomat.ba

I.P.

16.6.2024

Na današnji dan 2009. godine, u Konjicu je svečano otvoren obnovljeni Stari kameni most, a toj manifestaciji prisustvovao je i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan). Ovaj kameni most sa šest lukova je od 2003. na listi nacionalnih spomenika BiH.

Stari most u Konjicu izgrađen je 1682. godine, u vrijeme sultana Mehmeda IV, kao posljednja velika osmanska građevina u BiH, a sagradio ga je Haseči Aliaga iz Blagaja. Njemački okupatori srušili su ga 3. marta 1945. godine, prilikom povlačenja iz Konjica, poslije čega je bio drveni, pa betonsko-čelični, a 2009. godine ga je turska firma ER-BU renovirala u izvornom obliku. U obnovljeni Stari most ugrađeno je ukupno 2.408 blokova sedre, više od 10 tona olova, gotovo pet tona klamfi, a sve je učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke.

Zadržana je i dužina mosta od 101,80 metara i širina od 5,25 metara. Ovaj most smatra se tačkom gdje se Hercegovina spaja s Bosnom, a uz Stari most u Mostaru i Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, jedna je od najljepših građevina u Bosni i Hercegovini iz turskog doba.

Đovani Bokačo. wikipedia.org

Rođen čuveni italijanski književnik Đovani Bokačo

1313. - Rođen čuveni italijanski književnik Đovani Bokačo (Giovanni Boccaccio). Njegova prva književna djela su roman “Filocolo” (1336.), spjev “Filostrato” (1336.) i poema “Teseida” (1339.). Za književni rad inspirirala ga je žena koju će u svojim pjesmama nazvati Fiammettom. Nakon 1340. i narednih pet godina nastaju djela - ekloga “Ninfale d' Ameto”, alegorijska poema “Amorosa visione”, prozna “Elegia di madonna Fiammetta” i pastoralna pjesma “Ninfale Fiesolano”. Sudbonosne 1348. godine, dok je kuga nemilice morila Fiorentince, započeo je pisati knjigu koja se zove “Dekameron”. To jedinstveno remek-djelo svjetske književnosti dovršeno je pet godina kasnije.

1890. - Engleski filmski glumac Artur Stenli Džeferson (Arthur Stanley Jefferson), poznat kao Sten Lorel (Stan Laurel), "Mršavi" iz tandema s Oliverom Hardijem (Hardy), koji je glumio "Debelog", rođen je na današnji dan. Laurel i Hardi su u urnebesnim komedijama gradili komiku na paradoksima dovedenim do krajnosti, ali humor nikad nije bio zajedljiv. Bili su najpopularniji komičari u svoje vrijeme. Filmski producenti i sada ubiru profit od njihovih filmova, a njih dvojica su završila u sirotinjskoj bolnici. Filmovi: "Muzička kutija", "Naši odnosi", "Na Divljem zapadu", "Dva dobra drugara", "Fra Djavolo", "Mi iz Oksforda", "Veliki posao", "Naša žena", "Udri brigu na veselje".

Karlo Paržik. wikipedia.org

U Sarajevu umro češki arhitekta Karlo Paržik

1942. – U Sarajevu umro Karlo Paržik, češki arhitekta, koji je dao svoj lični pečat i veliki doprinos urbanizaciji i izgradnji Sarajeva za vrijeme austrougarske okupacije. U Češkoj je završio srednju građevinsku školu i nastavio školovanje na studiju arhitekture na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. U Sarajevo je došao sa 26 godina, gdje je radio skoro 60 godina. Zalagao se za očuvanje historijskog dijela grada i predlagao izgradnju novih dijelova grada od Koševa prema Sarajevskom polju. Gradio je i u Dalmaciji, Zagrebu i Beogradu, a u Sarajevu projektovao. Najpoznatija djela: Zemaljski muzej u Sarajevu, Aškenaška sinagoga u Sarajevu, Crkva sv. Josipa u Sarajevu, Šerijatska sudačka škola u Sarajevu, Narodno pozorište u Sarajevu, Marijin dvor, nova katolička crkva Uznesenja BDM u Olovu, Vladikin dvor u Mostaru, katoličke crkve Presvijetlog Srca Isusova u Brčkom, Gradska vijećnica u Sarajevu, Uznesenja Marijina na Stupu.

1963. - Ruskinja Valentina Vladimirovna Terješkova postala prva žena kosmonaut, poletjevši u orbitu oko Zemlje kosmičkim brodom "Vastok 6". Ona je kao šesti sovjetski kosmonaut obletjela Zemlju 48 puta i spustila se 19. juna.

2008. – Bosna i Hercegovina potpisala u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

2020. - Umro Dobrivoje Topalović, popularni srbijanski pjevač narodne muzike. Prekretnica u njegovoj muzičkoj karijeri bila je pjesma Obrena Pjevovića “Eh da mi je” koju je snimio 1981. godine, a potom je kompozitor, instrumentalist i aranžer Dragan Aleksandrić je za Topalovića napravio nekoliko vrlo uspješnih pjesama: “Volim te, jedino moje”, “Progovori sliko”, “Kad bi mog'o i umro bih za te”. Godine 1986., u saradnji s Miroljubom Aranđelovićem Kemišom snimio je jednu od najljepših pjesama: “Crno vino”. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.