SARAJEVO

Održana sjednica Vijeća ministara BiH: Evo šta je usvojeno

Rok za izradu ovog pravilnika je tri mjeseca od dana donošenja Odluke, nakon čega će biti dostavljen Vijeću ministara BiH na usvajanje

Vijeće ministara BiH. Fena

FENA

18.6.2024

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je danas Odluku o imenovanju Radne skupine za izradu Prijedloga pravilnika o provođenju Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Rok za izradu ovog pravilnika je tri mjeseca od dana donošenja Odluke, nakon čega će biti dostavljen Vijeću ministara BiH na usvajanje.

U Radnu skupinu imenovani su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencija za istrage i zaštitu – Financijsko-obavještajnog odjela, agencija za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske, entitetskih ministarstava financija te unutarnjih poslova, kao i Policije i Odjela za financije Brčko distrikta BiH.

Usvajanje ovog pravilnika jedna je od obveza u procesu evaluacije Moneyval komiteta Vijeća Europe u 5. krugu uzajamnog ocjenjivanja Bosne i Hercegovine.

Zajam za unapređenje zemljišne administracije u FBiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zajmu (Projekt unapređenja geoprostorne infrastrukture i procjene vrijednosti nekretnina) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji će, s Osnovama za njegovo zaključivanje i prijedlogom da za potpisnika odredi ministra financija i trezora BiH, dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Cilj Projekta je unapređenje točnosti dostupnosti informacija o zemljišnoj administraciji u Federaciji Bosne i Hercegovine. Projekt se sastoji iz četiri dijela, i to: Podrška za uspostavljanje infrastrukture prostornih podataka, Uspostavljanje Registra zgrada, Procjena vrijednosti nekretnina i Izgradnja kapaciteta i upravljanje Projektom.

Zajam u iznosu od 23.100.000,00 eura alociran je na Federaciju BiH – Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove, s rokom otplate od 32 godine, uključujući sedam godina grace perioda.

Sporazum između BiHi UN-a

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda u vezi s Uredom rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, koji je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Ovim se preuzima primjena sporazuma zaključenog između Bosne i Hercegovine i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) od 7. 12. 1995. godine, a potrebne preinake odnosit će se na aktivnosti i osoblje Ureda rezidentnog koordinatora UN u BiH u pogledu reguliranja njegovog statusa i omogućavanja nesmetanog nastavka rada, nakon što je novom pravnom regulativom prepoznat kao samostalna jedinica UN-a.

Zaključivanje ovog sporazuma omogućit će nastavak i unapređenje suradnje između Vijeća ministara BiH i Ureda rezidentnog koordinatora UN-a u BiH u brojnim područjima, uključujući i provođenje ciljeva održivog razvoja u BiH.

Prijedlog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH uz prijedlog da se privremeno primjenjuje od dana potpisivanja, a za bh. potpisnika je predložen ministar vanjskih poslova.

Ratifikacija sporazuma BiH – Italija o uzjamnom priznavanju vozačkih dozvola

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Italije o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola.

Sporazumom, koji su 7. 5. 2024. godine u Sarajevu potpisali ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto i veleposlanik Republike Italije u BiH Marko di Ruca, uspostavlja se pravni okvir zа uzajamno priznavanje vozačkih dozvola na osnovi reciprociteta, što je dobra vijest za veliki broj građana BiH koji žive u Italiji i koji rješavanje ovog pitanja čekaju od 2016. godine.

Prema Sporazumu, ugovorne strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stječu stalni boravak na teritoriju druge zemlje.

Sporazum stupa na snagu 60 dana nakon njegove ratifikacije u obje države.

Sudjelovanje BiH u programu kreativna Evropa u 2023. godini

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojilo je Informaciju o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Europske unije Kreativna Europa u 2023. godini.

U Informaciji se navodi da još nisu dostupni službeni rezultati o prihvaćenim projektima, jer je proces evaluacije u tijeku. Međutim, prema već dostupnim informacijama, 2023. godina je bila vrlo uspješna jer su prijavitelji iz Bosne i Hercegovine u okviru programa Kreativna Europa dobili sredstva u ukupnom iznosu od 1.002.473,87 eura.

U potprogramu Kultura, Bosna i Hercegovina je imala 12 uspješnih prijavitelja čiji projekti su podržani ukupnim iznosom od 350.961,66 eura. U potprogramu Media, projekti četiri uspješna prijavitelja iz Bosne i Hercegovine podržani su ukupnim iznosom od 491.517,25 eura. A u Međusektorskorn potprogramu projekt jednog uspješnog prijavitelja iz Bosne i Hercegovine podržan je iznosom od 159.994,96 eura.

Višegodišnji kapitalni projekti ministarstva vanjskih poslova BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o višegodišnjim kapitalnim projektima Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zadužilo ovo ministarstvo da, u suradnji s Ministarstvom financija i trezora, izvrši prijenos neutrošenih sredstava po projektima u 2024. godinu.

Riječ je o višegodišnjem kapitalnom projektu – kupovina, rekonstrukcija, adaptacija i opremanje objekata za diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) Bosne i Hercegovine, koji je Vijeće ministara BiH odobrilo u kolovozu 2018. godine. U okviru ovog projekta obavlja se adaptacija objekta u Londonu, sanacija sustava grijanja u objektu u Bruxellesu, rekonstrukcija i adaptacija objekta u Madridu, adaptacija objekta u Budimpešti, te opremanje objekata u Zagrebu, Londonu, Oslu, Madridu I Budimpešti.

Također, Informacijom su obuhvaćeni višegodišnji kapitalni projekti kupovine, rekonstrukcije, adaptacije i opremanja objekta za smještaj DKP Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori - Podgorica, rekonstrukcije i opremanja objekta za potrebe DKP BiH u Beču, te projekt posebne namjene pod nazivom “Kupovina objekta za potrebe DKP BiH” na koji se uplaćuju sredstva od zajedničke prodaje objekata za koje ne postoji zainteresiranost niti jedne države nasljednice bivše SFRJ, a u skladu s odlukama Vijeća ministara BiH.

Sastanak pododbora za inovacije, informacijsko društvo i socijalnu politiku EU– BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije BiH o održanom sedmom sastanku Pododbora za inovacije, informacijsko društvo i socijalnu politiku između Europske unije i Bosne i Hercegovine

U skladu s ranije utvrđenim dnevnim redom, na sastanku koji je održan putem videokonferencije 19. 10. 2023. godine, dva izaslanstva razmotrila su pitanja provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usklađivanja zakonodavstva, uspostavljanja strateškog okvira i jačanja institucionalnih kapaciteta u oblastima informacijskog društva i medija, socijalne politike i zapošljavanja, obrazovanja i kulture te istraživanja i inovacija.

Nakon sastanka Europska komisija je dostavila preporuke i listu pitanja koje su institucije u Bosni i Hercegovini u obvezi ispuniti, a dodatne informacije i dokumente dostaviti Europskoj komisiji radi pružanja informacija po pojedinim pitanjima u svim oblastima koje su bile predmet razmatranja.

Informacija o sastanku pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije BiH o održanom sedmom sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Europske unije i Bosne i Hercegovine, 16. 11. 2023. godine.

Kako se navodi u Informaciji, dva izaslanstva su razmotrila pitanja provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u trgovinskim i tržišnim aspektima, razvoja bilateralnih trgovinskih odnosa u sektorima poljoprivrede i ribarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja, fitosanitarne, veterinarske i oblasti sigurnosti hrane te ribarstva i akvakulture.

U skladu s ustaljenom praksom, nakon održavanja sastanka Europska komisija je u pisanom obliku dostavila preporuke i popis daljnjih aktivnosti koje su institucije u Bosni i Hercegovini u obvezi ispuniti.

Usvojen prilog institucija za redovito godišnje izvješće o BiH

Vijeće ministara BiH upoznalo se s Informacijom o izradi i usvojilo dokument Prilog institucija u Bosni i Hercegovini za redovito godišnje izvješće o Bosni i Hercegovini za razdoblje 15. 5. 2023. - 15. 3. 2024. godine.

Direkcija za europske integracije BiH zadužena je da ovaj dokument preveden na engleski jezik dostavi Europskoj komisiji, kao i dodatne informacije u slučaju potrebe i na zahtjev.

Prilog institucija je dokument koji na sažet način daje pregled isključivo ostvarenih mjera, a koje su relevantne za proces europskih integracija i poboljšanje funkcioniranja sustava. Informacije se prikupljaju sa svih razina vlasti, sukladno ustanovljenoj praksi. Godišnje izvješće o Bosni i Hercegovini Europska komisija objavljuje u okviru Paketa proširenja. Objava Paketa proširenja za 2024. godinu očekuje se na jesen.

Produžena upotreba EU laissez passera za povrat/protjerivanje bh. državljana iz njemačke

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o aktivnostima Ministarstva sigurnosti BiH u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke u Bosnu i Hercegovinu na osnovu Europskog putnog lista za povratak (EU Laissez Passer).

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, za razdoblje 30. 6. 2024. - 30. 6. 2027. godine produžena je upotreba Europskog putnog lista za povratak (EU Laissez Passer), izdanog od strane nadležnih tijela SR Njemačke, koji će važiti za državljane BiH prilikom njihovog povrata/protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu. Ministarstvo je zaduženo da prati ovaj proces i po potrebi o njemu informira Vijeće ministara BiH.

Inače, u Informaciji se kaže da je u razdoblju od 3. 12. 2015. godine, kada je Vijeće ministara BiH odobrilo upotrebu navedenog dokumenta, pa zaključno s 31. 3. 2024. godine, od nadležnih tijela SR Njemačke najavljen dolazak 3963 osoba. Od tog broja u BiH je vraćen 1971 državljanin BiH, a sveukupno 822 osobe su prihvaćene s EU Laissez Passer dokumentom, 1085 s putovnicom BiH, 37 s osobnom iskaznicom BiH i 23 s putnim listom BiH. Uz to, četiri osobe prihvaćene su s validnom putovnicom strane države po osnovu principa jedinstva obitelji s državljaninom BiH. Odbijen je prihvat sveukupno 46 osoba (38 je zaustavljeno u Njemačkoj, a osam je vraćeno s aerodroma u Sarajevu) zato što je provjerama utvrđeno da nisu državljani BiH.

Povećan priliv migranata u privremenim prihvatnim centrima

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o povećanom prilivu migranata i pogoršanju sigurnosne situacije u privremenim prihvatnim centrima.

U Informaciji se navodi da su u četiri privremena prihvatna centra u BiH, ukupnog kapaciteta 4.592 mjesta, tijekom 2023. godine prosječno boravila 1.504 migranta, dok su u prva dva mjeseca 2024. godine u ovim centrima u prosjeku boravile 2.603 osobe. Od kraja 2023. godine u svim privremenih prihvatnim centrima došlo je do pogoršanja sigurnosne situacije, izvršena su mnogobrojna kaznena djela, uključujući i dva ubojstva migranata.

Ljudski resursi Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji su angažirani na osiguranju ovih centara izuzetno su ograničeni, te zadovoljavaju samo četvrtinu stvarnih potreba, a policijski službenici izloženi su svakodnevnom riziku i opasnostima, navodi Ministarstvo sigurnosti u Informaciji i predlaže proširenje postojećih kapaciteta privremenih prihvatnih centara, kao i aktivnosti na njihovom adekvatnom osiguranju.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti - Službu za poslove sa strancima da izvrši analizu postojećeg stanja i dostavi informaciju u kojoj se predlaže broj dodatnih mjesta u privremenim prihvatnim centrima za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona, kako bi se izbjeglo pogoršanje sigurnosne situacije u slučaju iznenadnog povećanog priljeva migranata.

Također, Ministarstvo je zaduženo da sagleda mogućnosti angažmana privatnih zaštitarskih agencija koje bi, u suradnji s lokalnim ministarstvima unutarnjih poslova i uz financijsku potporu međunarodnih partnera, značajno unaprijedile ukupnu sigurnost na područjima gdje postoje privremeni prihvatni centri u Bosni i Hercegovini.

O privedenim aktivnostima Ministarstvo će informirati Vijeće ministara BiH u roku od 30 dana.

Izvješće o utrošku sredstava za sanaciju posljedica potresa na području Berkovića

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva sigurnosti o realizaciji dijela sredstava iz Odluke o odobravanju sredstava tekuće proračunske pričuve Proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, a koja su namijenjena saniranju posljedica potresa na području općine Berkovići.

Za ove namjene, postupajući sukladno odluci Vijeća ministara BiH iz prosinca 2022. godine, Ministarstvo sigurnosti je na račun Općine Berkovići uplatilo 1.000.000,00 KM.

Od toga su utrošena sredstva u ukupnom iznosu od 974.670,09 KM, i to 580.765,96 KM kao naknada štete za sanaciju objekata u privatnom vlasništvu i 321.987,85 KM za sanaciju javnih i vjerskih objekata.

Preostali iznos sredstava nije utrošen zbog neriješenih imovinskih odnosa objekta Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose Republike Srpske, koji je Odlukom Skupštine općine Berkovići o kriterijima i načinu raspodjele i utroška odobrenih sredstava Vijeća ministara BiH za saniranje posljedica potresa određen kao jedan od prioriteta. Zbog toga je u skupštinsku proceduru upućen prijedlog za izmjenu ove odluke kako bi bila utvrđena namjena utroška preostalih sredstava.

Ministarstvo sigurnosti zaduženo je da naknadno dostavi izvješće o realizaciji preostalog iznosa sredstava iz Odluke o odobravanju sredstava tekuće proračunske pričuve Proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Sanacija posljedica potresa na području Stoca i Ljubinja

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva sigurnosti o realizaciji dijela sredstava iz Odluke o odobravanju sredstava tekuće proračunske pričuve Proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, a koja su namijenjena saniranju posljedica potresa na području grada Stoca i općine Ljubinje.

Ministarstvo sigurnosti je, postupajući po odluci Vijeća ministara BiH iz studenog 2022. godine, uplatilo po milijun KM Gradu Stocu i Općini Ljubinje, te 50.000 KM obitelji Elmire Sefo koja je poginula u potresu.

U Izvješću se navodi da su ova namjenska sredstva na području grada Stoca utrošena za sanaciju krovova na javnim i objektima kolektivnog stanovanja i Osnovne škole Stolac, izradu gromobrana na objektima kolektivnog stanovanja i izvođenje limarskih i bravarskih radova na objektima oštećenim u potresu.

Na području općine Ljubinje sredstva su utrošena za sanaciju javnih objekata (zgrade Općine i Doma zdravlja), te stambenih i pomoćnih objekata. Preostala su sredstva u iznosu od 21.502,79 KM, koja su namijenjena za sanaciju oštećenja zgrade Općinske uprave.

Ministarstvo sigurnosti zaduženo je da naknadno dostavi Izvješće o realizaciji preostalog iznosa sredstava iz Odluke o odobravanju sredstava tekuće proračunske pričuve Proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Realizacija odluka o pomoći sloveniji na saniranju posljedica poplava

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva sigurnosti o realizaciji odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje se odnose na pružanje međunarodne pomoći Vladi Republike Slovenije.

U Izvješću se navodi da je odlukama Vijeća ministara BiH za pružanje pomoći Vladi Republike Slovenije u saniranju posljedica poplava koje su se desile u kolovozu 2023. godine ukupno odobreno 500.000,00 KM iz tekuće pričuve Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH. Ova sredstva namijenjena su financiranju troškova upućivanja timova za zaštitu i spašavanje, te je Federalnoj upravi civilne zaštite odobreno 275.000,00 KM, a Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske 225.000,00 KM.

Federalna uprava civilne zaštite dostavila je izvješće o utrošku sredstava u ukupnom iznosu od 186.649,00 KM, dok sredstva u iznosu od 88.351,00 KM nije realizirala Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo, te je potrebno izvršiti povrat ovih sredstava na Jedinstveni račun trezora Bosne i Hercegovine.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske od doznačenih 225.000,00 KM realizirala je 224.833,81 KM.

S obzirom na to Republika Slovenija pomoć zatražila putem Mehanizma civilne zaštite Europske unije, Ministarstvo sigurnosti je s Europskom komisijom potpisalo Ugovor o refundaciji transportnih troškova, te su na osnovu toga sredstva u ukupnom iznosu od 18.405,86 eura uplaćena u proračun institucija Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo sigurnosti zaduženo je da, u suradnji s Ministarstvom financija i trezora, dostavi instrukciju entitetskim upravama civilne zaštite, u cilju povrata neutrošenih sredstava.

Realizacija sredstava granta u području zdravstva

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva civilnih poslova o realizaciji sredstava po osnovu tekućeg granta iz 2022. godine u području zdravstva i učinku dodijeljenog granta.

Radi se o grantu „Sufinanciranje projekata nevladinih organizacija u području prevencije HIV-a, tuberkuloze i ovisnosti u Bosni i Hercegovini“ za 2022. godinu, u okviru kojeg su grant sredstva u ukupnom iznosu od 50.000,00 KM dodijeljena za devet korisnika

Osam korisnika je dostavilo narativno i financijsko izvješće o namjenskog utrošku sredstava, dok jedan korisnik nije, niti je dostavio dokaz o povratu neutrošenih sredstava, te će protiv njega biti pokrenut postupak pred nadležnim tijelom.

Na temelju izvješća o realizaciji sredstava, utvrđeno je da je 33.239 izravnih korisnika kroz realizaciju podržanih projekata imalo neposredan dodir s aktivnostima i rezultatima projekata. Kroz podržane projekte značajno se doprinijelo podizanju svijesti o HIV-u i krvlju prenosivim bolestima, prevenciji ovisnosti o narkoticima i alkoholizmu, boljem uvidu u rizične oblike ponašanja zatvorenika kao što su prevalencija zaraze HIV-om i hepatitisom. Podignuta je razina informiranosti i povećana svijest o opasnostima, transmisiji, prevenciji i mogućnostima liječenja, te povećana zainteresiranost ciljnih skupina.

Izvješća o radu tijela formiranih u vezi s problematikom trgovske gore

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o radu Koordinacijskog tijela, Ekspertnog tima i Pravnog tima u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac, Trgovska gora, Općina Dvor, Republika Hrvatska.

U Izvješću su navedene aktivnosti Koordinacijskog tijela, Ekspertnog i Pravnog tima te okolnosti u kojima djeluju, u suradnji s nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Koordinacijsko tijelo, Ekspertni tim i Pravni tim formirani su odlukama Vijeća ministara BiH s ciljem sprečavanja izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Razmatrano pitanje granične crte između BiH i Crne Gore

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojilo je Izvješće o radu Državnog povjerenstva za granicu Bosne i Hercegovine, za razdoblje srpanj - listopad 2023. godine.

Kako se navodi, u izvještajnom razdoblju su s predstavnicima Crne Gore nastavljeni razgovori o obilježavanju granične crte između dviju država. U tom kontekstu, održana su dva zajednička sastanka stručnih radnih skupina, i to u Nikšiću 18. 7. 2023. godine i Mostaru 19. – 20. 10. 2023. godine.

U izvještajnom razdoblju nije bilo aktivnosti po pitanju rješavanja graničnih pitanja s Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom.

Izvješće po odluci o odobravanju sredstava tekuće pričuve

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Generalnog tajništva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine po Odluci o odobravanju sredstava tekuće pričuve Proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine

Izvješće se odnosi na odluku kojom je Vijeće ministara BiH 5. 8. 2019. godine odobrilo 450.000,00 KM iz tekuće pričuve za 18 korisnika, koji su bili dužni putem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno Ministarstva civilnih poslova izvješća o namjenskom utrošku dostaviti Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH.

Usvojena izvješća o radu

Na sjednici su usvojena pojedinačna izvješća o radu za 2023. godinu ukupno 50 institucija koje za svoj rad odgovaraju Vijeću ministara BiH.

U okviru ove točke usvojena su pojedinačna izvješća o radu svih devet državnih ministarstava te stalnih tijela Vijeća ministara BiH (Generalno tajništvo, Ured za zakonodavstvo, Direkcija za europske integracije i Direkcija za ekonomsko planiranje), kao i brojnih agencija te instituta i drugih upravnih organizacija.

Imenovanja

Vijeće ministara BiH razmotrilo je Mišljenje Agencije za državnu službu BiH s natječajnom dokumentacijom i za rukovodećeg državnog službenika - tajnika s posebnim zadatkom u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i imenovalo Edinu Imamović, najbolje rangiranog kandidata nakon završene procedure javnog natječaja.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o isteku mandata direktoru Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marku Vujeviću.

Ministarstvo sigurnosti zaduženo je da provede natječajnu proceduru za ovu poziciju, s obzirom da aktualnom direktoru Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova četverogodišnji mandat istječe 4. 8. 2024. godine.

Inicijativa za rješavanje problematike „profesionalnih žalitelja“

Vijeće ministara BiH zadužilo je Agenciju za javne nabave BiH da razmotri provedivost Inicijative sa 7. sjednice Povjerenstva za borbu protiv korupcije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održane 16. 5. 2024. godine za izmjene Zakona o javnim nabavama Bosne i Hercegovine s ciljem rješavanja problematike „profesionalnih žalitelja“.

odobren ulazak i boravak u BiH palestincu koji je srodnik državljana BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o odobravanju ulaska i boravka u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uvjetima državljaninu Palestine koji je srodnik državljana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz VMBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.