POZVAO SVE INSTITUCIJE

Delić: Skinimo stigmu i sram sa preživjelih žrtava ratnog zločina silovanja

Djeca, koja su rezultat ovih zločina, također trebaju našu posebnu pažnju i podršku – kazao je

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić. Fena

FENA

19.6.2024

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kazao je da je Međunarodni dan borbe protiv ratnog zločina silovanja prilika da se prisjeti na hiljada žrtava koje su pretrpjele strašan zločin tokom agresije u Bosni i Hercegovini te da je između 20.000 i 50.000 osoba preživjelo seksualno zlostavljanje tokom tog perioda, što predstavlja duboku ranu u bh. društvu.

- Važno je da skinemo stigmu i osjećaj srama s ovih žrtava. Kao društvo, moramo otvoreno govoriti o njihovim patnjama, priznavati njihov bol i pružati im potrebnu podršku. Djeca, koja su rezultat ovih zločina, također trebaju našu posebnu pažnju i podršku – kazao je.

Podsjetio je da Federacija Bosne i Hercegovine konačno ima Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata, koji prepoznaje žrtve ratnog silovanja i djecu rođenu iz ovog zločina kao posebne kategorije.

- Na nama je sada da zajedno radimo na implementaciji Zakona i osiguramo da ovaj Zakon donese stvarne promjene u životima žrtava – dodao je.

Međunarodni dan borbe protiv ratnog zločina silovanja podsjeća na neophodnost kontinuirane borbe za pravdu i podršku svim žrtvama ratnog silovanja.

Delić je pozvao sve institucije, nevladine organizacije i građane da se pridruže naporima za izgradnju društva koje priznaje i aktivno pomaže onima koji su preživjeli ovakve zločine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.