TOPLOTNI VAL

Dr. Tamara Jovović, specijalista dermatovenerologije, savjetuje: Kako se zaštititi od ekstremnih vrućina

Dobro bi bilo nositi odjeću od tankih materijala koji čuvaju kompletnu kožu, kao što je lan, jer široka, lagana odjeća štiti od UV zračenja

Ne izlagati se suncu od 10 do 18 sati. Avaz

prije 7 dana

Prvi ovogodišnji val vrućina ne jenjava, a živa u termometru pokazuje 40 stepeni, negdje i više, što je dovoljan razlog da se pridržavamo preporuka ljekara. 

Velike vrućine i vrlo visoki nivoi UV zračenja mogu biti opasni ne samo za hronične bolesnike i djecu nego i za odrasle, zdrave ljude.

Prema riječima mr. sci. med. dr. Tamare Jovović, specijaliste dermatovenerologije, najbolja zaštita kože od štetnih UV zračenja je da se ne izlažemo suncu.

Hladne prostorije

- Kožu ćete najbolje zaštititi, prije svega, ako se ne izlažete direktnom suncu u periodu od 10 do 18 sati. 

S obzirom na visoke temperature koje su nam stigle važno je što više vremena provoditi u hladnim prostorijama, a, ukoliko je neophodno da provodite vrijeme vani, važno je da koristite maksimalnu zaštitu od sunca - SPF 50, ali i veću - kazala je za "Avaz“ dr. Jovović.

Dr. Jovović: Koristiti kreme za zaštitnim faktorom 50. Facebook

Doktorica dodaje da je važno, ako je moguće, koristiti termalnu vodicu, koja može služiti za osvježenje kože.

- Ako izlazite vani, nosite šešir kako biste zaštitili lice. Dobro bi bilo nositi odjeću od tankih materijala koji čuvaju kompletnu kožu, kao što je lan. Široku, laganu odjeću koja štiti od UV zračenja. Osim šešira, važno je koristiti i sunčane naočale. Često ljudi to zaborave, a UV zračenje može oštetiti oči i dovesti do nastanka malignog melanoma oka - navela je dr. Jovović.

Lagani serumi

Tako da su, kaže za "Avaz“ dr. Jovović, u principu najbolja zaštita adekvatna odjeća i visok zaštitni faktor, ali, dodaje, ipak se ne treba bespotrebno izlagati suncu.

- Važno je pratiti i UV indeks, što nam danas tehnologija omogućava, tako da se možemo pripremiti za sljedeći dan.

Za žene koje koriste šminku važno je naglasiti da se koriste lagani serumi, lagane hidratantne kreme i puderi, po mogućnosti BB kreme s visokim zaštitnim faktorom koje ne zatvaraju pore nego daju dodatnu hidrataciju, a i čuvaju kožu od sunca - navela je dr. Jovović.

Salate i voće

Vrhunac toplotnog vala očekuje se sutra, kada bi, kao i danas, temperaturne vrijednosti u Hercegovini mogle doseći i 40. podjeljak u termometru. Iz Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer su izdali preporuke za stanovništvo. 

Posebno su ukazali na to da se izbjegava boravak na otvorenom u vremenu od 10 do 18 sati, da se pije dovoljno tekućine, u prvom redu vode i nezaslađenih prirodnih sokova, da se izbjegavaju alkohol, kafa, gazirana pića, kao i da se konzumira laganija hrana poput salata, te voće. Hroničnim bolesnicima su savjetovali da strogo uzimaju propisanu terapiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.