BH. METEOROLOG

Nedim Sladić otkrio kada će ponovo doći do visokih temperatura

Možemo reći da idemo polako ugodnijem ljetu, periodu za uživanje, poručio je Sladić

Sladić: Nova prognoza. AVAZ

A. O.

22.8.2022

Bh. meteorolog Nedim Sladić govorio je o vremenskoj prognozi na području BiH nakon što je naglo pala temperatura.

Sladić je rekao da je kiša trenutno potrebna svima kako bi došlo do ublažavanja meteorološke suše.


Pretopla jezera

- Koja je, tokom proteklog vikenda sa količinama padavina koje su zabilježene u većini dijelova Bosne i Hercegovine i iznad 30 litara po kvadratnom metru dobrodošle kao i to da se tlo natopi vlagom. Međutim, problem je s aspekta hidrološke suše koja je počela još početkom ove godine. Sa svakim manjkom padavina dolazili smo do situacija da u kombinaciji sa malom količinom snijega i kiše i sušnog ljeta imamo snižene vodostaje na području cijelog evropskog kontinenta. Naprimjer, Drava je srušila taj neslavni rekord za četiri centimetra. Također, osim suše koje imamo, naša jezera su postala pretopla. Naprimjer, temperatura Bohinjskog jezera ove godine je dostigla 27 stepeni kao da ste na moru - pojasnio je Sladić.

Osim toga, govorio je kada se može očekivati prvi snijeg ove godine. 

- Ako pogledamo sezonske prognoze koje su radili Amerikanci, dakle, AccuWeather, ovaj prvi dio jeseni je topliji od prosjeka, ali u drugom dijelu bi se mogao već očekivati taj porast kada su u pitanju padavine i samim time to bi bile prve naznake za spuštanje hladnijeg zraka sa sjevera - rekao je Sladić.


Bit će još toplih dana

- Kada je trenutna prognoza u pitanju, imat ćemo još sunca i još ljetnih dana. Kada govorimo o povratku ljeta, on se vraća već od narednog vikenda, posebno drugog dana kada će biti prodor nešto toplijeg zraka sa jugozapada Evrope i samim time temperature bi mogle ići do 30 stepeni u Bosni, s tim da bi se u Hercegovini mogle očekivati i do 35 stepeni - kazao je.

Dodao je da se ipak ne govori samo o temperaturama koje su bile tokom juna, jula i jednog dijela avgusta, što znači da sa temperaturama od 40 stepeni definitivno završili. 

- Možemo reći da idemo polako ugodnijem ljetu, periodu za uživanje - poručio je Sladić za N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.