REAKCIJE

Naša stranka: SDA uz pomoć DF-a kažnjava Tuzlu uništavajući svaki važan i dobar projekt

Posebno je interesantno kako je bačeno 2,5 miliona KM budžetskog novca na totalno promašen posao, naveli su

Međunarodni aerodrom Tuzla. Facebook

N. H.

prije 3 dana

Povodom stanja na Međunarodnom aerodromu Tuzla, koji je pred gašenjem, oglasio se Jasmin Kadić, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK.

- Nadležni ministar, Vlada TK i uprava Međunarodnog aerodroma Tuzla, postavljene od SDA/DF koalicije, kao razlog otkazivanja letova Wizz Air kompanije i teških problema s kojima se suočio aerodrom još prije više od godinu dana navodili su takse koje su morali plaćati putnici. Takse je ukinuo državni nivo vlasti. Zatim je Vlada TK izdvojila 2,5 miliona KM subvencije aerodromu da bi podržala aranžman s grčkom aviokompanijom. Obje ove mjere su propale što govori broj putnika koji se ove godine smanjio za ogromnih 81 %. Cargo letovi su svedeni na nulu.

Bakir Izetbegović, lider SDA. N. Šaljić / Avaz

Posebno je interesantno kako je bačeno 2,5 miliona KM budžetskog novca na totalno promašen posao i grčku aviokompaniju koja je bukvalno pokupila novac i povukla se. Pitanje je da li se samo radilo o loše sklopljenom ugovoru nesposobne Vlade TK i uprave aerodroma ili se možda radilo o pranju novca jer je skoro nemoguće objasniti ovako promašen posao i štetno ugovaranje.

Događanja u vezi s tuzlanskim aerodromom govore koliko je ustvari jadno zanimanje Vlade TK i njena kampanja za deblokadu Tuzle jer je upravo na sceni blokada Tuzle i u zračnom saobraćaju. Doći će do gašenja aerodroma. Ogromna šteta nanesena je privredi koja se ozbiljno naslanjala na funkcionalan i prometan aerodrom, dijaspori koja je ostala bez važnog komunikacijskog kanala i održavanje poslovnih i privatnih veza s kantonom i domovinom.

Ovo je samo još jedan od dokaza višedecenijske politike SDA da kažnjava Tuzlu uništavajući svaki njen važan i dobar projekt. Ovog puta uz pomoć svojih sluga iz DF-a.

Jedino čime se SDA ozbiljno bavi kada je u pitanju aerodrom je kontrola pozicija i resursa unutar njega kako bi se pojedinci materijalno i finansijski okoristili.

Javnost mora čim prije biti potpuno upoznata s propadanjem infrastrukturnih investicija za modernizaciju aerodroma, promašenim ugovorima sa sumnjivim aviokompanijama, otkazivanjem ugovora ozbiljnih aviokompanija, sumnjivim ugovorima raznih prodaja i usluga unutar aerodroma te, u konačnici, s propadanjem i izvjesnim zatvaranjem aerodroma i svjesnom komunikacijskom blokadom Tuzlanskog kantona.

Žarka Vujovića (DF), predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona, koji već u nekoliko primjera, kao što je UKC Tuzla, aktivno kreira i učestvuje u donošenju odluka kojima se bavi Ustavni sud jer su dokazano nezakonite i neustavne, pozivam da ispoštuje poslovnik i hitno sazove tematsku sjednicu na kojoj će se raspravljati o stanju na aerodromu da još jednom pokušamo spasiti što se spasiti da iako su nade u neki pozitivan ishod sve manje - navodi Kadić u saopćenju Naše stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.