ANALIZIRAMO

Zelena protiv crvene trojke

Za razliku od SDA (plus SBiH i DF), koja je već sad konsolidirala svoj tim i izabrala kandidate, u trojki je na sceni svojevrsna bračna svađa

Trojka 2: Sve je dogovoreno. X

Danijal Hadzovic

17.6.2024

Tokom protekle sedmice je definitivno potvrđeno: SDA, DF i SBiH formalizirali su i svoju koaliciju koja je već duže vremena neformalno na sceni te će u Kantonu Sarajevo (što će vjerovatno pratiti i druge kantone) imati zajedničke kandidate na lokalnim izborima.

Ove tri stranke borbi za vlast pristupaju krajnje ozbiljno, pa su tako u petak objavili i kompletnu listu svojih kandidata za načelnike. SDA će imati kandidate za načelnike u Starom Gradu (Dženan Selimbegović), Vogošći (Migdad Hasanović), Ilijašu (Nermin Hodžić), Hadžićima (Eldar Čomor), Trnovu (Ibro Berilo) i Ilidži (Samir Lokvančić). SBiH će ponuditi kandidate za načelnike u Novom Sarajevu (Muamer Bandić) i Novom Gradu (Semir Efendić), dok će DF imati načelničkog kandidata u općini Centar (Denis Gratz).

Naučili lekciju

Nakon što su od 2016. do 2020. godine imali načelnike u većini općina, uključujući i tri gradske (Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad), SDA je na lokalnim izborima 2020., na kojima je nasuprot sebe imala stranke tadašnje četvorke (koja je u međuvremenu postala trojka), izgubila načelnička mjesta u sve tri gradske općine (+ Ilidža), dok su prelaskom Semira Efendića u Stranku za BiH ostali i bez Novog Grada.

Ono što je najavljeno na lokalnim, potvrđeno je na općim izborima 2022., kada je, podržan od koalicije čak 11 stranaka, Denis Bećirović pobijedio u utrci za Predsjedništvo BiH, dok je trojka nakon Sarajeva uspjela i na federalnom i na državnom nivou doći na vlast.

Bolja situacija

U tom trenutku, uz izuzetak DF-a, sa SDA nije htio koalirati doslovno niko.

Za SDA sada stvari mnogo bolje stoje. SBiH je u međuvremenu napustila trojku i definitivno se vratila pod skute SDA. Istovremeno, svaki potez trojke propagandna mašinerija SDA dočekuje teškim optužbama za izdaju i prodaju interesa, a sama vladajuća koalicija, posebno na federalnom i državnom nivou, ruku na srce, još nije polučila neke veće projekte i značajnije rezultate, što im sigurno ne ide u korist.

Za razliku od SDA, koja je već sad konsolidirala svoj tim i izabrala kandidate, trojka još nije ni blizu toga. S izuzetkom Nermina Muzura (NiP) i Irfana Čengića (SDP), oko kojih ne bi trebalo biti nesuglasica na Ilidži i u Starom Gradu, o kandidatima trojke se još samo nagađa, mada je izvjesno da će u Centru Naša stranka i NiP imati odvojene kandidate.

Sve ovo garantira da će SDA i partneri, u najgorem slučaju, moći računati na bolji rezultat nego na prošlim izborima.


 Kapidžić gradonačelnik

Osim kandidata za načelnike općina, poznato je i da će uime tzv. trojke 2 kandidat za gradonačelnika Sarajeva biti Faruk Kapidžić, aktuelni predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Kapidžić je kazao kako je podršku kandidatima DF-a i SBiH za načelnike SDA uvjetovala naknadnom podrškom njemu u Gradskom vijeću pri izboru gradonačelnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.