PROSLAVE

Rijeka hodočasnika u Međugorju na godišnjici Gospinih ukazanja

Prema službenim prijavama stigli vjernici iz 24 zemlje

Međugorje danas: Mise na brojnim jezicima. Avaz

Meliha Smajkic

prije 3 dana

U Međugorje koje danas proslavlja 43.godišnjicu Gospinih ukazanja već od jučer se slila rijeka hodočasnika. Uz vjernike iz BiH te one iz susjedne Hrvatske ovo jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u svijetu na hodočašće su stigli i oni iz 24 zemlje.

Prema službenim prijavama, u Međugorju su hodočasnici iz Španije, Portugala, Češke, Slovačke, Slovenije, Rumunije, Francuske, Njemačke, Austrije, Poljske te drugih evropskih zemalja, ali i iz SAD-a, Novog Zelanda, Brazila, Kine i Koreje. Molitveni program je otpočeo već u ranim jutarnjim satima, a mise se služe na brojnim svjetskim jezicima.

-Sa svih strana svijeta doputovali su hodočasnici i u odnosu na prošlu godišnjicu danas je u Međugorju puno bolja slika. Koliko njih trenutno boravi u Međugorju ne znamo, jer, nažalost, nemamo preciznih pokazatelja o svim dolascima i noćenjima - rekao nam je Mario Vasilj, predsjednik Udruženja hotelijera, ugostitelja i privatnih iznajmljivača.

Očekivanja od ove sezona su, naglasio je, visoka, posebno kada je riječ o avgustu i septembru, kada se bilježi povećan broj dolazaka.

- Prema ovakvom ritmu i dinamici očekujemo puno bolju sezonu od prethodne - dodao je on.

Podsjetimo, šestero mladih iz Međugorja su prije 43 godine, prema vlastitom kazivanju, na brdu Crnica u predjelu Podbrda vidjeli Gospu. Od tada do danas Međugorje je svetište Kraljice mira. Sveta Stolica Gospina ukazanja u Međugorju još nije službeno priznala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.